Panorama polític

Els bisbes, preocupats per l'escenari i les protestes contra Vox

La Conferència Episcopal discrepa amb el partit en el tema de la immigració i nega el seu "anticonstitucionalisme"

zentauroepp45980726 graf3145  madrid  espa a   21 11 2018   el nuevo secretario 181123130108

zentauroepp45980726 graf3145 madrid espa a 21 11 2018 el nuevo secretario 181123130108 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, ha expressat la seva "preocupació" per l’entrada a l’escenari polític de Vox després de les eleccions andaluses i, concretament, la seva actitud davant de la immigració, però també ha admès inquietud per la mobilització social contra el partit que dirigeix Santiago Abascal.

"Em preocupa l’escenari amb Vox i les reaccions davant de Vox, perquè se l’acusa d’anticonstitucionalisme, però alguna de les protestes que s’han presentat davant de Vox, els comportaments de l’acció directa, les protestes de carrer amb trets de violència ens preocupen encara més. Cridar que uns són feixistes suposa comportaments antidemocràtics per criticar d’altres", ha assenyalat Argüello en una entrevista a RNE.

Segons ha precisat, plantejar la reforma de la Constitució "no és ser anticonstitucionalista". "Ells plantegen modificar el títol vuitè, que és discutible. Nosaltres veiem amb alegria la realitat de la Constitució com està, però que hi hagi partits que es plantegen reformar aquest títol és legítim", ha indicat.

En tot cas, ha reconegut que hi ha altres assumptes que els "preocupen més" com són "els immigrants", perquè "les migracions cal regular-les però des d’un principi, que és acceptar la dignitat il’esperit d’acollida de la gent que fuig de la persecució, de situacions d’injustícia". "En aquest capítol –ha admès– l’aspecte que planteja aquest partit ens preocupa encara més".

També ha apuntat que els preocupa "la polarització i l’extremisme" en el món de la política, i ha reivindicat el paper de l’Església catòlica en la "reconciliació".

Sobre la reunió amb la ministra d’Educació, Isabel Celaá, Argüello ha indicat que "el va alegrar" el "reconeixement per part de la ministra de l’article 27 de la Constitució i després dels acords Estat-Església". "Els reconeixem tots en vigor i és un marc de referència per a un pacte educatiu que nosaltres desitjaríem més ampli que la reforma que ara es planteja", ha subratllat.

Restes de Franco

Sobre l’exhumació i inhumació de les restes de Francisco Franco, ha instat el Govern i la família a "posar-se d’acord" i, tot i que ha assegurat que l’Església desitja "ser vincle de trobada," ha insistit que "han de ser les parts les que demanin aquesta mediació".

En tot cas, ha recordat que és competència de l’Església de Madrid. Sobre el futur del Valle de los Caídos, Argüello ha apuntat que "tota la significació i resignificació" els "agradaria que tingués a veure amb la reconciliació".

Quant al règim fiscal, ha defensat que la situació fiscal de l’Església "no està regulada per règims d’excepció, sinó situada en el comú de les entitats no lucratives"; i sobre els béns immatriculats per l’Església, ha defensat que "la immatriculació és una protecció davant tercers".

Abusos sexuals

Notícies relacionades

De cara a la reunió convocada pelpapa Francesc al febrer amb tots els presidents de les conferències episcopals del món per abordar la lluita contra els abusos sexuals a l’Església, Argüello espera que sigui "un impuls per fer justícia a totes les víctimes", per aprofundir en el tema de la selecció dels sacerdots i l’educació afectiva i sexual.

A més, no ha descartat que en un futur hi pugui haver víctimes d’abús sexual en la Comissió de la Conferència Episcopal Espanyola sobre aquest assumpte, igual com succeeix en altres països, i ha assegurat que en els nous protocols apareixerà com una obligació denunciar a la fiscalia qualsevol presumpció d’abús a menors. "Després pot passar que siguin denúncies infundades, però en tot cas que sigui la justícia la que ho decideixi", ha precisat.

Temes:

Vox