poder judicial

El CGPJ demana un pla integral de protecció de jutges a Catalunya

L'òrgan de govern dels jutges reitera la seva "preocupació intensa i creixent" per la situació

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sol·licitat al Ministeri de l'Interior i a la Conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya un pla integral de protecció de jutges i magistrats que donen servei a Catalunya davant dels atacs a seus judicials. La comissió permanent del CGPJ ha acordat per unanimitat dirigir-se als titulars dels esmentats departaments, Fernando Grande-Marlaska i Miquel Buch, respectivament, per sol·licitar protecció per als jutges i ha remès la mateixa comunicació al president de la Junta de Seguretat de Catalunya i presidents de les Juntes de Seguretat Provincials.

A més d'això, l'òrgan de govern dels jutges sol·licita a la Fiscalia General de l'Estat que investigui els atacs ocorreguts en els últims dies i que "supervisi les actuacions d'investigació i persecució d'aquests atacs que s'estiguin duent a terme per les forces policials" per "descartar que es puguin produir omissions que donin lloc a l'exigència de responsabilitats".

L'acord del CGPJ es produeix després que diverses seus judicials a Catalunya apareguessin "cobertes d'excrements i pintades de divers tipus que incloïen fonamentalment missatges d'odi insultants i amenaçadors" en protesta de les últimes resolucions de la Justícia relacionades amb el procés.

Garantia de seguretat i integritat

El CGPJ creu que no s'estan adoptant "les mesures exigibles per proporcionar la garantia de seguretat i integritat" dels jutges i les seves famílies ni tampoc percep "cap efectivitat en la investigació i persecució de molts dels actes" ocorreguts. I recalca que és la Conselleria catalana d'Interior la que té les competències en aquesta matèria. 

L'òrgan de govern dels jutges reitera la seva "preocupació intensa i creixent" per "com a Catalunya es reprodueixen i multipliquen els atacs a jutges, a les seves famílies, als seus béns i a les instal·lacions judicials". Actituds que "es van iniciar fa ja alguns anys, inicialment encoratjades per membres de les institucions autonòmiques catalanes que van promoure manifestacions davant de seus judicials com a fórmula de rebuig del compliment de les seves obligacions per part de jutges i tribunals".

Ara, diu el CGPJ, “aquestes actituds han degenerat en conductes criminals i s'han multiplicat, mentre s'exposen com a 'accions' de grups que s'identifiquen sota noms o sigles conegudes”. "Més preocupació produeix el fet que algunes d'aquestes accions siguin aclamades per algun alt representant de les institucions catalanes", afegeix el comunicat.

Notícies relacionades

La premissa bàsica de la independència judicial, diu el CGPJ, és que els jutges "puguin exercir les seves funcions amb el degut clima d'assossec i tranquil·litat" i amb garantia de seguretat. I deixa clar que l'esmentada seguretat "no és un privilegi personal, sinó una garantia dels ciutadans que aspiren a viure en una societat democràtica real". Una vegada més, el CGPJ manifesta el seu "suport constant" als jutges que treballen a Catalunya i reclama de nou "l'adopció de mesures efectives" que posin fi als esmentats atacs i la persecució dels responsables i de les organitzacions criminals que els porten a cap".

A més, demana al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un informe sobre els atacs patits per jutges a Catalunya i aquells produïts en seus judicials en aquella comunitat autònoma.