monarquia

IU i PCE es querellen contra Joan Carles I per constitució de grup criminal

També contra Corinna zu Sayn-Wittgenstein, Sanz Roldán, Villarejo, Villar Mir i Villalonga

jregue42465365 ch03  santiago  chile   10 03 2018   el rey em rito juan car180727125351

jregue42465365 ch03 santiago chile 10 03 2018 el rey em rito juan car180727125351 / MARIO RUIZ

1
Es llegeix en minuts
Efe

Esquerra Unida i el PCE han presentat una querella al Tribunal Suprem contra Joan Carles I en què l’acusen de la possible comissió de fins a 13 delictes, entre els quals suborn, frau, tràfic d’influències i constitució de grup criminal.

La querella també va dirigida contra l’amiga del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein; el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán; l’excomissari José Manuel Villarejo i els empresaris Juan Miguel Villar Mir i Juan Villalonga, segons han informat fonts de la formació d’esquerres.

La presentació de la querella –expliquen– s’ha decidit "davant de l’absoluta deixadesa de les institucions de l’Estat en la investigació de presumptes pràctiques delictives".

Els advocats del PCE i IU basen el gruix de les seves acusacions en les gravacions realitzades per l’excomissari Villarejo a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en les quals donava a entendre que Joan Carles I tenia comptes a Suïssa, que la va utilitzar com a testaferro en un terreny al Marroc i que va cobrar comissions per l’adjudicació de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita.

"Cap immunitat els ha d’emparar"

En la querella a la qual ha tingut accés Efe, demanen al Suprem que admetin la seva personació com a acusació popular, insisteixen que no hi pot haver cap inviolabilitat del rei que impedeixi investigar possibles delictes.

"No hi ha dubte que els delictes pels quals ara s’accionen, i les conductes realitzades per cometre’ls, en absolut es corresponen amb la funció d’un Cap d’Estat, per la qual cosa cap immunitat els ha d’emparar", argumenten en el text.

Conclouen, a més, que les gravacions "posen de manifest la presumpta estructura organitzada, amb vocació criminal, creada i mantinguda en el temps a fi de realitzar operacions d’índole econòmic amb clara aparença de legalitat".

Notícies relacionades

Davant de la falta de competència de l’Audiència Nacional per investigar el rei emèrit pel seu aforament, els querellants demanen al Suprem que obrin una investigació sobre els fets relatats.

Entre les diligències a practicar demanen la declaració del rei emèrit; el seu cosí Àlvar Orleans de Borbó; la seva amiga Corinna; el director del CNI, Félix Sanz Roldán; l’advocat suís Dante Canónica; els empresaris Juan Miguel Villar Mir i Juan Villalonga i l’excomissari Villarejo.