ACTE SIMBÒLIC A BARCELONA

El dejuni en suport als presos exhibeix la desunió independentista

Polítics sobiranistes dejunen durant 24 hores al convent dels Caputxins de Sarrià

Artadi adverteix que la falta d'unitat pot provocar la "derrota" de la causa secessionista

zentauroepp46157792 barcelona 06 12 2018 politica huelga de hambre 24h convent d181206092950

zentauroepp46157792 barcelona 06 12 2018 politica huelga de hambre 24h convent d181206092950

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Forçant una fràgil imatge d’unitat, consellers i diputats sobiranistes efectuen aquest 6 de desembre, Dia de la Constitució, un simbòlic dejuni de 24 hores als Caputxins de Sarrià, a Barcelona, en solidaritat amb els presos independentistes en vaga de fam. La iniciativa la va plantejar Junts per Catalunya dissabte passat, tot just conèixer-se la protesta dels reclusos, però els partits i entitats independentistes no van aconseguir consensuar el seu format fins dimecres a la tarda. Els Caputxins de Sarrià són un lloc de trobada simbòlica per al catalanisme, ja que en aquest convent, el 1966, mig miler d’estudiants van desafiar al règim franquista organitzant una tancada que va durar tres dies.

Entre els membres del Govern presents hi ha la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el conseller de Territori, Damià Calvet. Per part del grup parlamentari de JxCat són presents, entre d’altres, els diputats Eduard PujolGemma Geis i Eusebi Campdepedrós; d’ERC hi han acudit Sergi SabriàRubén Wagensberg i Lluís Salvadó, mentre que la CUP és representada per Carles Riera.

Unitat retòrica

La falta d’unitat entre les forces secessionistes ha sigut present en el col·loqui que ha acompanyat el dejuni. En aquest sentit, Artadi ha alertat que la "falta de lideratge i coordinació" de l’independentisme pot ser "la recepta de la derrota" de la causa sobiranista. "No pot ser que ens costi tant fer coses tan petites com aquesta acció de denúncia", ha advertit la portaveu del Govern abans d’aconsellar que es "deixin de bandabatalles electorals" i s’eviti la pugna sobre "qui serà hegemònic en l’independentisme".

No obstant, en el mateix debat, Riera ha advertit que la CUP no està per la feina de recolzar més gestos simbòlics: "Creiem que hi ha certa fatiga i esgotament. La capacitat de guanyar símbols ja l’hem guanyat. Ara cal anar a la praxi. Hi ha un desànim per una falta de lideratge, de claudicació, de no reactivar de forma efectiva l’autodeterminació".

Des de Suïssa, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, fugida de la justícia espanyola, també ha llançat un avís: la "repressió" de l’Estat pot "dinamitar el moviment independentista". Per això, ha reclamat unitat al conjunt del sobiranisme: "Cal saber sumar. Consensuar. Estratègicament. És l’única alternativa per aconseguir un país amb drets civils i socials".

Constitució de "repressió"

Notícies relacionades

Qui no ha fet referències a la unitat independentista ha sigut l’expresident Carles Puigdemont, des de Bèlgica. Ha optat per denunciar el "clima inacceptable de coacció dels drets fonamentals" en el qual se celebra el 40è aniversari d’una Constitució que ha qualificat d’"eina caduca i de repressió".

Jordi Sànchez i Jordi Turull van ser els primers polítics presos a iniciar la vaga de fam, a la qual tres dies després es van afegir també Josep Rull i Joaquim Forn. Tots quatre, tots de JxCat, es troben empresonats de forma preventiva a la presó de Lledoners, juntament amb els republicans Oriol Junqueras Raül Romeva i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que de moment no s’han afegit al dejuni voluntari.