40è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ

La CUP es llança contra Buch després d'una altra jornada de disturbis

El boicot independentista a actes de Vox a Girona i Terrassa deixa 27 ferits

Els cupaires tornen a exigir la dimissió del conseller i ERC demana una investigació

video 3431561 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Girona i Terrassa han sigut aquest dijous escenaris de nous episodis de tensió entre independentistes i els Mossos d'Esquadra que van tornar a sacsejar les costures polítiques del bloc sobiranista. A Girona, la policia catalanava carregar amb duresa contra diversos centenars de personesque provaven d'impedir la celebració d'un acte a favor de laConstitucióen el centre de la ciutat. El resultat: un detingut i una vintena de ferits, entre ells 15 agents. La conseqüència política: la CUP va exigir una altra vegada el cap del conseller d'Interior, Miquel Buch, però també aquesta vegada ERC va demanar una "investigació diligent" per aclarir els fets. Hores després, en un episodi similar a Terrassa, la diputada de la CUPMaria Sirvent va resultar ferida a la mà pel tret d'un projectil de precisiódurant uns aldarulls que van deixar dos detinguts.

Els incidents a Girona es van desencadenar quan diversos centenars de persones, moltes d'elles encaputxades, van irrompre a la plaça 1 d'Octubre, fins fa poc anomenada plaça de la Constitució, per provar de boicotejar la commemoració dels40 anysde la Carta Magna que havia convocat el col·lectiu Borbonia, autodefinit com un “moviment ciutadà que uneix els veïns de Girona contraris al moviment independentista”. L'acte havia rebut el suport delPPiVox, raó per la qual s'havia organitzat la contramanifestació amb l'objectiu d'evitar que se celebrés.

Plaça blindada

La plaça estava tancada des de la nit anterior i blindada per una vintena de furgonetes de la policia autonòmica per evitar precisament que manifestants d'un i altre signe es trobessin. A l’arribar a la plaça, els independentistes van fer caure les tanques situades en un dels extrems per intentar accedir-hi per la força, moment en què es va produir la primera càrrega dels Mossos. La calma tensa que va prosseguir a aquesta primera càrrega es va trencar al cap de pocs minuts per l'arribada a la zona en la qual es trobaven els anticonstitucionalistes de l'empresariÁlvaro de Marichalar, queva ser increpat i va haver de ser protegitper agents de la policia autonòmica.

La diputada cupaire Maria Sirvent resulta ferida a la mà pel tret d'un projectil de precisió

Quan Marichalar era escortat cap a la zona de la plaça en què es concentraven els constitucionalistes es van produir nous enfrontaments entre les forces antiavalots i els manifestants. Al voltant de 200 persones, moltes d'elles amb banderes espanyoles, van assistir a l'acte. A l'Hospital Josep Trueta de Girona van ingressar tres persones ferides en els incidents, dues d'elles en estat lleu, que van ser donades d’alta al cap de poques hores, i una en estat greu, que va romandre en observació encara que evoluciona favorablement.

Els Mossos es defensen

El director general dels Mossos, Andreu Martínez, va defensar que l'operatiu desplegat va ser "correcte i adequat" per defensar el dret de manifestació, davant l'"atac organitzat" contra la línia policial per part d'uns 40 encaputxats, la convocatòria dels quals, va afirmar, no havia sigut comunicada. Tanmateix, l'agrupació d'ERC a Girona va exigir “una investigació diligent” per aclarir els incidents, mentre que la CUP va tornar a reclamar la dimissió del conseller Buch, com ja va fer en dos episodis recents de càrregues policials contra independentistes.

Notícies relacionades

En aquest caldejat ambient es van produir ja a la tarda els disturbis a Terrassa, quan un grup de manifestants va intentar depassar un cordó policial per impedir un acte de Vox a la plaça del Primer de Maig. Després de cremar contenidors i destrossar mobiliari urbà, la policia autonòmica va arrestar dues persones, acusades d'atemptat a l'autoritat. En les càrregues van resultar ferits dos manifestants i cinc mossos. Segons la CUP, Sirvent estava ajudant una menor que es trobava a terra lesionada per un “impacte al cap” quan va ser ferida a la mà per un projectil d’escuma, un material antiavalots que la policia catalana sol utilitzar per dispersar manifestants des que se'ls va prohibir utilitzar pilotes de goma.