Otegi: "El feixisme ja és aquí»

Otegi apel·la als demòcrates espanyols per crear "una aliança antifeixista"

El coordinador general d'EH Bildu apel·la a la responsabilitat de "totes les forces democràtiques i progressistes de l'Estat"

20181205 417531 otegirminoro 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha apel·lat avui a la responsabilitat de "totes les forces democràtiques i progressistes de l’Estat" per crear "una aliança antifeixista" de cara a pròximes eleccions, i fer front així a l’avenç de "la involució antidemocràtica". 

En una entrevista a Radio Euskadi, Otegi ha opinat que s’està corroborant la seva tesi que l’actual situació política s’acosta bastant a les circumstàncies històriques dels anys 30 del segle passat" i que "el feixisme ja és aquí", per la qual cosa ha apel·lat a la responsabilitat de les forces polítiques per "crear grans aliances i pactes de país antifeixistes". 

Ha insistit que els resultats electorals a Andalusia han fet "posar els peus a terra" als qui no compartien aquesta anàlisi que "hi ha una greu involució antidemocràtica no només a Europa, sinó també a l’Estat espanyol, i cal fer-hi front".

Rebutja l’agressió a un estudiant

Otegi ha rebutjat l’agressió denunciada per la Universitat del País Basc i que va patir un jove estudiant que defensava la unitat d’Espanya per part d’un grup d’encaputxats a Vitòria.

Segons el seu parer, "els que defensen la unitat d’Espanya tenen dret a fer-ho sempre que no utilitzin per a això la violència", i ha afegit que "aquesta violència interessa als sectors més reaccionaris de l’Estat".

Davant aquests sectors, "cal habilitar un programa que salvaguardi les llibertats, el caràcter plurinacional de l’Estat i que garanteixi a les nacions sense estat el seu dret a la lliure autodeterminació", ha considerat.

Dret d’autodeterminació

"El dret d’autodeterminació ha d’estar avalat per les forces progressistes i d’esquerres de l’Estat, perquè continuar insistint en l’‘a por ellos’ i en l’article 155 de la Constitució és donar ales als sectors més reaccionaris", ha insistit.

Notícies relacionades

Otegi ha valorat com "un primer pas en aquesta direcció" l’acord per presentar-se a les pròximes eleccions europees entre EH Bildu, Esquerra Republicana i el Bloc Nacionalista Gallec, però "farà falta ampliar-lo de cara a les eleccions espanyoles, perquè el programa de la involució antidemocràtica ja està en marxa". 

Si s’avancessin les eleccions generals, Otegi ha confiat que, "per responsabilitat", s’aconsegueixi la suma de "forces de tots els antifeixistes, tots els demòcrates i tots els que entenem que la llibertat és dels pobles i no de les elits econòmiques".