OPERACIÓ KITCHEN

El jutge crida a declarar Bárcenas pels nous documents amb pagaments al PP

El magistrat cita també la seva dona, Rosalía Iglesias, per investigar l'espionatge del seu xofer

Rebutja de moment citar Cospedal i López del Hierro per les seves converses amb Villarejo

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018  politica caso g terl   algunos de los con180528111001

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018 politica caso g terl algunos de los con180528111001

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Una causa judicial se sap per on comença, però no com acaba. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha cridat a declarar com a imputats l'extresorer del PP Luis Bárcenas i a la seva dona, Rosalía Iglesias, en relació amb els nous documents amb ingressos i pagaments al PP entregats al jutjat, tots ells diferents dels que el 15 de juliol del 2013 va entregar el mateix exsenador 'popular' en la causa oberta pels 'papers' a què dona nom, en la qual es va determinar l'existència d'una caixa b amb què el PP s'hauria finançat durant almenys 18 anys. Tots dos han estat citats el pròxim dia 21.

El magistrat va reactivar aquest procediment arran de les informacions que apuntaven que Interior, sota el mandat de Jorge Fernández Díaz, va organitzar un operatiu policial per investigar l'extresorer, en què s'hauria pagat amb fons reservats el seu ex-xofer perquè el vigilés. Entre les diligències que va acordar figurava requerir al diari 'El mundo' tota la documentació que sobre això tingués. Entre la remesa pel rotatiu figuren "suposats manuscrits d'Iglesias, anotacions de Bárcenas i d’altres referits a ingressos i despeses del Partit Popular diferents" dels aportats per l'extresorer al seu dia, que ha fet que el jutge els cités tots dos. El jutge ha enviat a la policia tot el rebut perquè sigui analitzat.

A la interlocutòria torna a demanar al Ministeri de l'Interior tota la informació de què disposi en relació amb aquest operatiu, presumptament coordinat per l'excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat en el 'cas Tàndem', en qui el Jutjat Central d'Instrucció número 6 investiga les anomenades clavegueres policials. De la Mata, per això, ha sol·licitat al seu company Diego de Egea que li remeti còpia dels informes policials que ha rebut en relació amb aquest presumpte espionatge a què va sotmetre Bárcenas per determinar de quina informació disposava que pogués utilitzar contra el partit. 

Notícies relacionades

De fet, Bárcenas i Iglesias hauran d'anar abans del pròxim dia 21 a l'Audiència Nacional. En concret, el dia 12, perquè De Egea els va citar en relació amb aquests documents a declarar, encara que, en el seu cas, com a testimonis.

Converses del 2009

Al que el magistrat no accedeix de moment és a cridar a declarar a l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro. El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 assenyala sobre això que la reunió que tots dos van mantenir amb Villarejo, de la qual es va saber a través dels àudios publicats pel digital Moncloa.com, es va produir el 2009 i "estarien relacionades amb l'obtenció d'informació reservada sobre un altre procediment penal i entorpir la seva tramitació", per la qual cosa no considera necessari en aquest moment citar-los a l'Audiència Nacional.