MOBILITZACIÓ

Sectors independentistes preparen les seves 'armilles grogues'

Ciutadans anònims, desvinculats de partits i entitats, es conjuren a internet per paralitzar Catalunya el 21-D

jregue46072995 bor204  cenon  francia   29 11 2018   un manifestante con un181205140032

jregue46072995 bor204 cenon francia 29 11 2018 un manifestante con un181205140032 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Independentistes anònims, desvinculats de les entitats i els partits sobiranistes, es proposen paralitzar Catalunya el 21 de desembre com a resposta a l’arribada del Govern de Pedro Sánchez a Barcelona per celebrar un Consell de Ministres ordinari. S’organitzen a través de les xarxes socials i canals de missatgeria instantània per emular la protesta dels 'armilles grogues’que han pres les avingudes i autopistes franceses fins a fer aconseguir una reculada d’Emmanuel Macron en la seva intenció d’incrementar els impostos dels carburants.

La convocatòria ja és viral. Un grup de Telegram uneix unes 5.000 persones disposades a organitzar-se per bloquejar diferents punts estratègics. Un altre canal, aquest de caràcter unidireccional, voreja les 3.000 i insta a apuntar-se als grups que es preparen per actuar en 12 ubicacions de Catalunya: la triple frontera de la Jonquera, Vinaròs i Aragó; el port de Tarragona i Barcelona, l’AP-7 a l’altura de Girona, la C-25 a Manresa, l’aeroport de Barcelona i el de Reus (Tarragona), la ronda de Dalt i la Litoral, i també el centre de la capital catalana en l’encreuament del passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal.

Avís dels CDR

La seva intenció és emular les "aturades de país" celebrades el 3 d’octubre i el 8 de novembre, però fins ara cap sindicat ha liderat la iniciativa. Tot i que en un primer moment es va atribuir l’impuls a la sectorial de l’ANC 'Treballadors/es per la República', aquest col·lectiu s’ha afanyat a desmentir qualsevol vinculació. "No és iniciativa nostra i desconeixem el seu origen", van assegurar en un apunt a Twitter. 

Fins ara, ni entitats, ni partits polítics ni sindicats s’han pronunciat. I és que alguns internautes desconfien de la convocatòria perquè algú va col·locar l’enllaç en un comentat blog de Forocoches. Un missatge firmat pelsComitès de Defensa del Referèndum (CDR) en un d’aquests xats diu: "Fa dies que es treballa a nivell nacional per fer accions aquell dia. Que no fem campanya de comunicació no vol dir que estiguem quiets. Tenim la mania de preparar les coses abans de cridar-les als quatre vents", i afegeix que estan provant de contactar amb els impulsors per "esbrinar qui són i la seva fiabilitat". Des del compte oficial dels CDR no han difós la convocatòria, però, sigui com sigui, asseguren que "hi haurà mobilitzacions" aquest dia.

Notícies relacionades

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar, després de les reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts, que "garantiria el dret a la manifestació i la seguretat de tothom". Unes declaracions que, per a alguns usuaris actius en aquests canals de difusió, han servit de trampolí per impulsar convocatòries com aquesta, més encara quan Artadi va etzibar que la reunió de l’equip de Sánchez a Barcelona la llegia com una "provocació".

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha replicat aquest dimecres que no entén aquesta interpretació i l’ha atribuït a una "excusa", ja que la seguretat "estarà sempre garantida".