Raper a Bèlgica

La justícia europea pot tardar fins a un any i mig a decidir sobre Valtònyc

El Tribunal comunitari aclarirà si es pot aplicar la llei espanyola del 2015, de fins a tres anys de presó, o la del 2012

zentauroepp45069897 valtonyc180917093637

zentauroepp45069897 valtonyc180917093637 / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot tardar fins a un any i mig a dictar sentència sobre el cas del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut artísticament com a Valtònyc.

El Tribunal d’Apel·lació de Gant va ajornar el 6 de novembre passat la seva decisió sobrel’extradició a Espanya del raper mallorquí i va decidir remetre una pregunta prejudicial al Tribunal europeu, amb seu a Luxemburg, perquè aclareixi si es pot aplicar la llei penal espanyola del 2015, que castiga de forma més severa, amb fins a tres anys de presó, l’apologia del terrorisme, o la del 2012, quan van passar els fets, en el marc de l’ordre de detenció europea, segons va informar la defensa de Valtònyc.

El Tribunal belga no ha cursat la petició pel procediment d’urgència, una cosa que hauria reduït els terminis, per això el Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot tardar entre 15 i 18 mesos a dictar sentència a partir de mitjans de novembre, quan va quedar registrada la pregunta prejudicial, tot i que el normal de mitjana solen ser uns 16 mesos.

Volum de feina del Tribunal

La interlocutòria de remissió prejudicial del Tribunal de Gant ha de ser traduïda als diferents idiomes i remesa als estats membres a fi que presentin les seves observacions si així ho estimen.

"El normal és que es tardi un any fins que se celebri una vista" des que es registra una pregunta prejudicial per donar l’oportunitat a les diferents parts a presentar al·legacions, han explicat fonts del Tribunal de Justícia europeu.

L’advocat general del Tribunal presentarà les seves conclusions del cas en un termini de dos i quatre mesos i, posteriorment, el Tribunal dictarà sentència, han explicat les fonts consultades, que insisteixen que la justícia europea pot tardar "entre 15 i 18 mesos" a dictar sentència del cas, tot i que es tracta de terminis indicatius i depèn de diferents factors, entre d’altres, del volum de feina del tribunal.

Condemnat a tres anys i mig

L’advocat del raper, Simon Bekaert, va assegurar que el Tribunal d’Apel·lació de Gant només prendrà una decisió "sobre la substància de l’afer" de l’extradició una vegada rebi "una resposta" del Tribunal europeu, amb seu a Luxemburg, sobre l’aplicació retroactiva de la llei penal "més severa" del 2015, que preveu fins a un màxim de tres anys de presó per apologia del terrorisme, davant el màxim de dos anys de presó previstos el 2012, quan van passar els fets, i si és "possible extradir" en aquest cas.

El Tribunal d’Apel·lació de Gant va retardar el cas fins al 22 de gener, tot i que Bekaert ja va avançar que era "molt possible" que es tornés ajornar, davant de la improbabilitat que el Tribunal europeu ja s’hagués pronunciat.

Notícies relacionades

El mallorquí, que està a Bèlgica des del juny, va ser condemnat per l’Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d’amenacesenaltiment del terrorisme i injúries a la Coronauna sentència posteriorment confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar en primera instància l’entrega de Valtònyc el 17 de setembre passat al·legant que no hi havia doble incriminació, és a dir, cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya estan tipificats com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica, decisió que va recórrer la Fiscalia de Gant.