TAULER POLÍTIC

El retrat robot de la dreta espanyola

El PP atresora un electorat envellit i rural davant la joventut i estudis dels votants de Ciutadans

Tres de cada quatre votants de Vox són homes i la majoria només tenen la formació obligatòria

combo-casado-rivera-abascal

combo-casado-rivera-abascal

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

En plena batalla per conquistar els vots del centredreta, PP i Ciutadans semblen haver-se submergit en un procés de mutació després de constatar la fuga de part dels seus electorats cap a Vox,Vox un partit sorgit en el sotrac del tauler polític el 2014, però que sobrevivia en la marginalitat sense colar-se en les institucions.

Ara, en un context internacional de replegament identitari conservador, la ultradreta pot tocar poder a Espanya. L’enquesta del Gabinet d’Estudis d’Opinió Pública (GESOP) li dona entre tres i cinc diputats en el Congrés il’últim CIS li atorga un escó en el parlament andalús que sortirà dels comicis del 2 de desembre.

¿Quin electorat sedueix Vox? ¿Com és el perfil del votant en espectre dret? Els estudis són encara preliminars i les mostres massa fràgils per determinar l’abast d’un procés en plena transformació, però preconfiguren un primer retrat robot. No és definitiu, perquè el fenomen no està assentat i se sotmet a constants cop de volant dialèctics de PP i Cs, però sí que dona pistes per comprendre millor què està passant.

PERFIL DEL VOTANT MITJÀ DEL PP

La majoria es considera de centredreta (47,6%) i tenen el mateix electorat que se sent de centre com de dreta pura (22,8). Es detecta un sentiment més autonomista que en els seus competidors, probablement per l’arrelament de l’estat autonòmic que, al costat del PSOE, va construir, per la gestió en autonomies en què ha governat llargament i per la seva implantació al territori.

Els votants de Pablo Casado són tant homes com dones, sense diferències significatives per gènere. En el que sí que hi ha un clar senyal és en l’edat. El PP és un partit envellit. El gruix dels seus electors tenen seixanta anys o més (50,4%), seguits per la franja de quaranta-cinc a cinquanta i nou anys (21,9%). Els joves no són al PP (8,5%). Això es tradueix en una àmplia base de jubilats (40,9%), la més elevada de tots els partits, i un ínfim resultat entre estudiants (2%).

Els conservadors tenen el seu electorat dividit quan a nivell d’estudis, hi ha tants votants del PP que només han seguit l’ensenyament obligatori com els que han assolit títols universitaris. Aquesta és una diferència cridanera amb Cs i Vox. El PP és un partit rural, amb el seu nínxol a pobles i petites ciutats, justament on més competirà amb Vox, que pugna clarament per aquestes places. El 4% dels votants conservadors s’han escapat a Vox, segons l’últim estudi del GESOP per a EL PERIÓDICO.

PERFIL DEL VOTANT MITJÀ DE CIUTADANS

Albert Rivera té el seu electorat dividit entre els que se senten de centre i els que s’autoubiquen com a centredreta (38,6%). Conserva un petit però cridaner percentatge de votants que se sent de centre esquerra (12,1%). La seva reivindicació és més espanyolista davant l’autonomisme, una línia en què competeix amb Vox. Continua tenint una lleugera bretxa de gènere.

Ciutadans rep més votsd’homes  (56%) que de dones (44%) i les seves bases són sobretot adults de franges intermèdies en l’escalad’edat. El seu primer nínxol és població d’entre trenta i quaranta-quatre anys (34,1%), seguit pels de quaranta-cinc a cinquanta-nou. És aquí on s’ha produït la fuga de votants més gran del PP a Cs.

Però compte, el perfil del votant de Ciutadans canvia segons el territori. Gairebé la meitat dels votants de Rivera a Espanya té estudis superiors, mentre que a Catalunya només el 32% del seu electorat ha arribat a la universitat. No és un fenomen únic (li passa una cosa semblant a Podem) però és cridaner. L’índex d’estudis és un altre element clau que distingeix a les tres dretes. Ciutadans és clarament el partit en aquest espectre ideològic amb més formació del seu electorat.

Rivera ha aconseguit penetrar en ciutats mitjanes (on Vox el guanya) i capitals (que es reparteixen a parts iguals els tres partits). Sobre el mapa, a grans trets, el PP continua dominant els pobles, mentre que Cs i Vox pugnen pels grans nuclis urbans. Rivera agrada més als aturats que el PP (probablement per l’austeritat de la crisi) i que Vox. Té un índex menor entre estudiants (5,3%) però és el partit de les dretes que més vots rep d’aquest col·lectiu. Segons l’últim estudi del GESOP, és el partit que més nodreix de votants a Vox (7% de fugues).

PERFIL DEL VOTANT MITJÀ DE VOX

La dada més cridanera és la immensa bretxa de gènere dels seus votants. El seu electorat està compost majoritàriament per homes (75%) davant dones (25%). Les anàlisis acadèmiques solen atribuir aquest salt a la denominada “aversió al risc”, un fenomen segons el qual les votants tendeixen a escollir menys opcions que consideren arriscades a causa dels patrons de socialització.

Notícies relacionades

Els seus votants són nítidament de dretes (55,1%), una ubicació ideològica en què doblen l’electorat del PP i en la qual Cs no té nínxol. Les seves bases són les que més declaren tenir més sentiment espanyol de les tres dretes. El gruix dels seus votants només té estudis obligatoris (44,8%), un espai en què se situen per sobre de Cs i PP. En el nivell universitari, Vox està per sota (27,6%) de PP (35,2%) i sobretot de Cs (47,7%).

Pocs aturats els voten i també pocs jubilats. La majoria dels seus electors estan en actiu (75,8%) i, per tant, no es nodreixen com altres formacions d’extrema dreta a Europa dels perdedors de la globalització. Amb totes les cauteles d’un procés que encara està en ebullició, les dades semblen indicar que Vox s’alimenta més del desencant cap a de les posicions més conservadores del PP cap aquesta marca que d’una població transversal. Els analistes, no obstant, apunten que tot indica que necessàriament Vox, si segueix en augment, s’anirà fent més transversal. Ja ho és en edats.