L'estabilitat de l'Executiu central

PDECat i ERC s'obren a recolzar mesures del Govern al marge dels Pressupostos

Bonvehí i Tardà no descarten avalar la pujada del salari mínim fora dels comptes

zentauroepp45947503 el president del pdecat  david bonveh   en declaracions als 181118164253

zentauroepp45947503 el president del pdecat david bonveh en declaracions als 181118164253 / PDeCAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pla B de Pedro Sánchez per resistir en el Govern sense Pressupostos sembla tenir un camí una mica més fàcil que els mateixos comptes. ERC i el PDECat no es tanquen a la possibilitat de recolzar algunes de les mesures econòmiques i socials plantejades per l’Executiu del PSOE si es tramiten al marge del projecte pressupostari. Seria el cas de la pujada del salari mínim a 900 euros, que igual com altres de les reformes acordades amb Podem, Sánchez preveu aprovar mitjançant decrets llei si no té suports per tirar endavant els comptes del 2019.

El president del PDECat, David Bonvehí, i el portaveu d’ERC en el Congrés, Joan Tardà, han confirmat la disposició dels seus respectius grups a negociar el ‘sí’ a aquestes mesures després de certificar el ‘no’ rotund a qualsevol negociació sobre els Pressupostos. La falta del “gest” que reclamaven els partits independentistes al Govern respecte als polítics presos no fa, doncs, inviable que les dues formacions puguin avalar decrets que “millorin les condicions de vida de la gent”. “Els estudiarem”, ha garantit Bonvehí.

Tardà, sense arribar a comprometre’s, ha deixat entreveure de manera més clara la seva predisposició positiva: “Tothom sap que el Salari Mínim Interprofessional (SMI), com sempre, es pot incrementar al marge delsPressupostos Generals de l’Estat”. Fins i tot ha replicat als membres del Govern i del PSOE que utilitzen aquestes mesures com a element de pressió al seu partit, preguntant-se “a què ve intentar pressionar el republicanisme català dient mentides, perquè és la manera més estúpida de fer política”.

Altres mesures estrella

Notícies relacionades

A part de l’increment del salari mínim, altres mesures que podrien promoure’s via decret són la de foment del lloguer. La posada en marxa d’un parc públic de vivendes socials i dotar de potestat els ajuntaments perquè posin un límit als preus del lloguer podrien aprovar-se sense cost per a l’Estat. També es podria validar la pròrroga a l’impost de patrimoni, perquè el Govern ho fa ja anualment perquè les autonomies que tenen aquest gravamen puguin aplicar-lo.

Però que estiguin disposats a negociar no significa que postconvergents i republicans garanteixin el seu suport gratuïtament. Bonvehí, de fet, ha advertit que “no ajuden” a l’entesa amb les formacions independentistes les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvoen una entrevista a EL PERIÓDICO, en el sentit que “cap Govern de cap democràcia del món treu presos de les presons”. A aquestes paraules també ha respost el portaveu adjunt de JxCat en el Parlament, Eduard Pujol: “Un Govern democràtic mai tindria gent innocent a la presó”.