Torra reclama la unió dels sobiranistes bascos i catalans

El president assegura a Sant Sebastià que les dues comunitats sempre han caminat juntes "cap a la llibertat"

torrra

torrra

3
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El president Quim Torra ha defensat a Sant Sebastià la importància de coordinar les aspiracions sobiranistes de Catalunya i Euskadi, perquè, segons diu, "junts som més forts i més lliures". En un acte organitzat pel moviment Gure Esku Dago (Està a les nostres mans), que reclama el reconeixement del dret d’autodeterminació per al País Basc, Torra ha reiterat que el moviment independentista català farà front a l’Estat "des de la radicalitat democràtica i pacífica", i ha denunciat que no hi ha “més alternativa que seguir cap endavant per aconseguir la llibertat i construir la República catalana".

La conferència de Torra ha estat precedida per dues trobades. La primera amb el lehendakari Iñigo Urkullu, en la qual tots dos han constatat les seves diferències sobre la viabilitat d’iniciar un diàleg amb el Govern espanyol per desencallar la qüestió catalana. I el segon, tot just minuts abans de l’acte, amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi. Aquesta segona cita adquireix especial importància després que Otegi hagi proposat que els partits sobiranistes i independentistes bascos, gallecs i catalans, des del PNB a la CUP, formin llistes unitàries per presentar-se junts a les pròximes eleccions europees, així com a les espanyoles.

De fet, les primeres files del Palau Kursaal, on s’ha celebrat l’acte, estaven ocupades per dirigents d’EH Bildu i PNB, formacions que han acompanyat el mandatari català en la seva visita. La seva presència a Sant Sebastià coincideix amb la consulta sobiranista que se celebrarà aquest diumenge a la capital guipuscoana, amb la pregunta "¿Vols que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement? ". Des de l’estrada, Torra ha animat tots els presents a votar, en el sentit que sigui, per exercir "el legítim dret d’autodeterminació”, que “ningú pot treure-us".

Recolzament als presos catalans i bascos

La sortida a l’escenari de Torra ha estat saludada amb crits a favor de la independència. Tot i que els assistents només han ocupat dos terços de l’aforament del recinte, han demostrat des del principi el seu recolzament al dirigent català. El president ha començat assegurant: “Poques vegades m’he sentit més orgullós de representar el meu país", i ja des del principi ha marcat una de les claus del seu discurs: "Catalans i bascos sempre hem estat junts al camí cap a la llibertat".

Després de recordar l’exili dels mandataris de les dues comunitats després de la Guerra Civil, Torra ha demanat una ovació per alsdirigents catalans a la presó, "perquè són la veu de la nostra consciència", i també tingut paraules de recolzament per a Arnaldo Otegi, Rafa Díez Usabiaga, Miren Zabaleta i altres dirigents de l’esquerra aberzale que van ser empresonats per pertinença a ETA.

Fracàs de l’Estat espanyol

Torra ha anunciat que mantindran la confrontació amb l’Estat espanyol, perquè “no acceptarem que tinguem menys drets que els qui s’oposen a la independència". A més, ha afirmat que Espanya ha fracassat a Catalunya i continuarà fent-ho "perquè res es pot construir des de la mentida i la violència".

Notícies relacionades

Sobre el judici contra l’1-O, el president ha proclamat que els acusats "no han de defensar-se de res, perquè no han comès cap delicte i la seva causa és justa", i ha assegurat que el procés es convertirà en "un judici a l’Estat espanyol". En la mateixa línia, ha anunciat que el seu objectiu és "internacionalitzar la causa", per a la qual cosa "lluitarem des de tots els fronts, també des de presó". A més, ha avançat: "no acceptarem cap sentència que no sigui l’absolució".

Torra també ha admès que "l’hivern passat va ser dur" i que "no hem avançat en els últims mesos" en la via sobiranista, però ha afegit que "tampoc hem fet passos enrere". En contrapartida, s’ha mostrat convençut que "la nostra causa és ara més respectada que mai". De cara a futur, considera que és moment de "reafirmar-nos en la lluita per la independència de Catalunya", i ha aprofitat per criticar el president socialista Pedro Sánchez, "que no ens ha fet cap proposta concreta de diàleg, per la qual cosa ens trobem en la mateixa situació en la qual ens va deixar Rajoy".