Un pont per al Lluc i la Joana

Sàpiens publicarà al desembre una recopilació de contes des de la presó de Junqueras als seus fills

junqueras

junqueras

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

“Tot i que ara sembli que un oceà separi la nostra platja, un dia em veureu tornar sobre un pont d’històries i contes que us hauré explicat. Llavors, Lluc i Joana, una infinitat d’abraçades consolarà la llarga absència i les nostres ànimes, ara ja molt fortes, no permetran que cap petitesa els robi el somriure”.Aquest text, originalment en italià, és un dels que Oriol Junqueras  ha escrit per als seus fills, Lluc i Joana, des dels centres penitenciaris, Madrid VII i Lledoners, pels quals ha passat.

Perquè entre les múltiples ocupacions carceràries del líder d’ERC, aquest any i una setmana transcorregut entre reixes, es troba la preocupació per l’educació dels seus fills. Una cosa que es pot titllar gairebé d’obsessió, per tal com ja l’ocupava quan estava en llibertat. Qualsevol dels que l’envolten coneix com Junqueras desxifrava als seus fills el llenguatge de les estrelles les nits tèbies d’estiu al jardí de casa seva, a Sant Vicenç dels Horts.

O com va voler buscar una cangur xinesa perquè el seu fill (llavors encara sense germana) aprengués el mandarí, una llengua de “futur i oportunitat”.Va ser en aquella època quan el líder republicà, a cada polèmica encesa sobre el català i el castellà a l’escola, incloïa sempre, a més de l’anglès, llengües que “ja són molt presents a Catalunya”, deia, com l’àrab i el xinès.

Conscient, doncs, que les seves ocupacions eren exigents quant al temps, Junqueras va desenvolupar ràpidament aquest sentiment de voler “acompanyar” –utilitzant el llenguatge repolit d’algunes escoles– l’educació dels seus fills. Una cosa que es va tornar imperiosa, lògicament, quan va ingressar a Estremera.

Notícies relacionades

Junqueras ha anat escrivint contes i històries en format carta que ara han sigut recollides per la revista Sàpiens, que les publicarà, bellíssimament il·lustrats, en el seu número del mes de desembre, després de l’esforç combinat de la mà dreta del president d’ERC, Sergi Sol, i la de l’editor de la revista, Jordi Creus. La publicació es presentarà el pròxim 29 de novembre a Sant Vicenç dels Horts.

A la presó madrilenya hi va escriure el 90% de les històries que apareixeran ara publicades. A Lledoners, el republicà va corregir proves i va acabar de donar forma a la publicació. De vegades, per puntualitzar una dada errònia, com deixar en 13.600 milions d’anys, i no en 14.600, l’edat de l’univers, i unes altres per incloure en el text Elna i Noah, les filles d’un altre d’il·lustre empresonat, Raül Romeva.