justícia

El PP proposa com a president del CGPJ el responsable del judici al procés

El PSOE rebutja el nom de Manuel Marchena i postula Encarnación Roca

Els dos partits avancen en la renovació del consell abans del judici de l'1-O

lesmes

lesmes / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE i el PP treballen per tancar un acord de repartiment dels llocs del Consell General del Poder Judicial, que presideix Carlos Lesmes. L’escull principal és determinar el nom del president, que té vot de qualitat en cas d’empat. Els populars han proposat per a aquesta plaça Manuel Marchena, de perfil molt conservador, actual president de la Sala Penal del Tribunal Suprem (la que jutja casos contra polítics o jutges) i ponent de la sentència del procés. Els socialistes no accepten aquest nom i plantegen, al contrari, dones de perfil progressista, com la jurista Encarnación Roca, vicepresidenta del Tribunal Constitucional, segons ha avançat aquest divendres ‘El País’.

Aquest mateix dijous, Cristina Narbona admetia a RTVE que li constava que “és bastant possible” que dilluns s’avanci en aquest pacte. La renovació d’aquest òrgan és molt rellevant, sobretot amb judicis tan importants, com el del procés en l’horitzó i amb la polèmica originada per la gestió del Tribunal Suprem de l’impost de les hipoteques. “Confio que aquesta renovació es produeixi a temps i que tot el que ens espera es faci amb òrgans renovats”, va recalcar Narbona.

Aquest mateixa setmana, la portaveu del PSOE al Congrés,Adriana Lastra, ja avisava que el seu partit estava “parlant amb els altres grups parlamentaris”, a més d’assenyalar que les seves prioritats eren la paritat i la incorporació d’“experts en violència de gènere, en lluita anticorrupció i en altres matèries judicials”. “Dilluns els informarem de la proposta del PSOE i si va acompanyada d’altres partits o no”, va concloure.

Temps de descompte

Des del PP, Rafael Catalá, remarca que “que hi hagi una renovació en termini és lògic i raonable”. “El PP i el PSOE sumen prou majoria al Congrés i al Senat per a la renovació”, ha recordat a TVE el secretari de Justícia dels populars, que també ha defensat el sistema d’elecció del CGPJ i ha opinat que la Justícia a Espanya “avui ja és independent”.

Així, tot i que les relacions entre Pedro Sánchez i Pablo Casado no passen pel seu millor moment, sembla que al final s’arribarà a un acord. Segons ‘Eldiario.es’, la negociació apunta que “una dona presideixi l’òrgan de govern dels jutges”. A més, afirma aquest rotatiu, els socialistes reserven un dels seus llocs per a UnitsPodem, que es decantaria per Victoria Rosell, però encara no ha contactat amb els independentistes. Ciutadans, d’altra banda, no va voler participar en les negociacions 

Segons fonts del PDECat, ells han fet arribar al PSOE que els agrada la candidatura de Montserrat Figuera, avalada per Àgora Judicial, de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. ERC i Ciutadans s’han volgut mantenir al marge de qualsevol negociació. Albert Rivera denuncia el “repartiment de cromos” i vol canviar la llei perquè, entre altres coses, els 12 vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que procedeixen de la carrera judicial siguin escollits directament per i entre tots els jutges.

Terminis i requisits

La Mesa del Congrés va prorrogar fins dilluns que ve, dia 12, el termini perquè els grups parlamentaris presentin els candidats que correspon elegir a la Cambra baixa en el marc de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual acaba el 4 de desembre. El Senat, d’altra banda, ja va decidir fa una setmana prorrogar fins al 18 de desembre el termini per proposar els vocals que li corresponen, és a dir, més enllà de la data de caducitat del mandat del CGPJ.

Les Corts han de votar per majoria qualificada els 20 vocals del Consell,12 dels quals han de ser jutges o magistrats preseleccionats per la carrera professional, i els altres vuit són juristes de prestigi reconegut proposats pels grups polítics.

La meitat del CGPJ es tria al Congrés i l’altra meitat, al Senat, i, donada l’aritmètica parlamentària i l’exigència de majories, és imprescindible que el PP i el PSOE es posin d’acord.

51 candidats per a 12 seients

El 27 de setembre passat, Lesmes va remetre al Congrés i al Senat una llista amb els 51 candidats seleccionats per les associacions i la carrera judicial per intentar ocupar aquests dotze seients reservats a magistrats. En aquesta llista hi figuraGema Espinosa, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona i dona de l’instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, així com el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4, Fernando Andreu, instructor del ‘cas Bankia’, la peça relativa a les targetes ‘black’ o als atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona).

Notícies relacionades

La llista la integren, a més, candidats tant independents com presentats per les associacions judicials perquè puguin ser elegits en la quota de 12 vocals pertanyents a la carrera judicial pe part del Congrés i el Senat. També hi podrà aspirar José María Fernández Seijo, actualment a la secció 15 de la Sala Civil de l’Audiència Provincial de Barcelona i que es va fer popular perquè va ser el jutge que va portar la llei hipotecària espanyola davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que opta a vocal a proposta de Jutges per a la Democràcia (JpD).

Entre els aspirants que han quedat fora, perquè no complien el requisit de ser jutges en actiu, hi ha el magistrat de la Sala Penal de l’Audiència Nacional José Ricardo de Prada, a qui s’atribueixen les frases més dures contra el PP de la sentència del ‘cas Gürtel’, que va fer detonar la moció de censura contra Mariano Rajoy. De Prada estava en excedència treballant al Tribunal Penal Internacional amb seu a la Haia i no se li ha concedit l’ingrés, perquè no està acreditada la renúncia en aquest lloc, cosa que el jutge ha considerat una “sanció encoberta”.