Extrema dreta europea

El PP frustra una declaració contra el neofeixisme perquè no condemna "Stalin i Lenin"

El diputat del PP José Ignacio Echániz ha recordat que "Hitler era nacionalsocialista", una "ideologia que s'ha de combatre"

Els conservadors critiquen el text perquè no censura l'antisemitisme malgrat que s'hi fan referències explícites

lainz45687346 valencia 30 10 2018   economia  pablo casado  congreso nacio181030170010

lainz45687346 valencia 30 10 2018 economia pablo casado congreso nacio181030170010 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La decisió del PP sobre la lectura d’una declaració institucional sobre l’auge del neofeixisme en el Congrés ha sigut rotunda: “El PP no subscriurà un text neocomunista" que no condemnaStalin iLenin. La declaració, presentada per IU, i molt similar a la que es va llegir la setmana passadaalParlament Europeu, no ha agradat als conservadors, per això no es llegirà al final del ple, ja que no compta amb el recolzament de tots els partits.

A través del diputat José Ignacio Echániz, han denunciat que el contingut no reflecteix "ETA, Stalin, Lenin, Pol Pot a Cambodja,[Fidel] Castroni a [Nicolás] Maduro de Veneçuela o Corea del Nord". Malgrat que la declaració està farcida de referències al neofeixisme actual, en què el fet denunciat més antic es remunta als atemptats del 2011 a Noruega, que van posar fi a la vida de 77 persones, Echániz ha criticat que no es parli de "tots els feixismes comunistes que al llarg de molts segles han existit al nostre planeta".

"Falta la meitat de la història", ha remarcat el popular, abans de carregar novament contra el text perquè no combat els "feixismes d’esquerres". "El PP està en contra de tots els feixismes, de tot l’odi, de tota la violència i no només de la generada per una banda de la història", ha aclarit.

Religió 

Les queixes del diputat conservador han continuat en la línia religiosa. "No incorpora tampoc la incitació a l’odi d’alguns feixismes, com els antisemites", ha assegurat. No obstant, el text presentat per Esquerra Unida "condemna" l’assassinat d’11 persones en una sinagoga, el 27 d’octubre passat, a Pittsbugh (EUA),  per un "tirador antisemita". Malgrat això, Echániz ha insistit que no es denuncia la ideologia nacionalsocialista. "Hitler era nacional, era socialista i era, sobretot, populista", ha sentenciat, abans d’afegir que es tracta d’"una ideologia que s’ha de combatre".

Però les reivindicacions del popular contra els sentiments religiosos no s’han acabat aquí. "No es diu res de la persecució i assassinat de cristians a tot el món", ha continuat, abans d’assegurar que tampoc es fa menció dels “atacs islamistes contra la població civil". 

Contra Iglesias

Notícies relacionades

Finalment, Echániz ha ironitzat amb la sorpresa regnant en la seva formació pel fet que sigui Units Podem, el partit de Pablo Iglesias, el que hagi presentat la declaració. “Ens sembla curiós que el grup proponent tingui al capdavant una persona que ha sigut capaç d’afirmar públicament que l’ha emocionat veure l’agressióque s’ha produït a membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat", ha criticat, referint-se a Iglesias. 

D’altra banda, la diputada d’IU Eva García ha lamentat que el PP no hagi avalat aquesta declaració. "Ens sorprèn i ens entristeix a parts iguals", ha assenyalat, abans d’explicar que "estar contra el feixisme o el neofeixisme, el vell o el nou, no hauria de ser una cosa que hagués de generar més consens del que ja es pressuposa en qualsevol democràcia".