El jutge De Egea arxiva la causa contra els acompanyants de Puigdemont

El magistrat entén que no van encobrir l'expresident a l'ignorar que s'havia reactivat l'euroordre

Pregunta al fiscal si s'ha d'ordenar la detenció de Matamala, que no ha comparegut a l'Audiència Nacional

crida

crida / JOSEP LAGO (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea ha procedit a arxivar el procediment obert contra els acompanyants de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, quan va ser detingut a Alemanya. No obstant, malgrat decretar-ne el sobreseïment, per entendre que no sabien que s’havia reactivat l’euroordre que va provocar l’arrest, pregunta a fiscalia, amb la iniciativa de la qual es va iniciar el procediment, si s’ha d’ordenar la detenció de l’empresari Josep Maria Matamala per no haver comparegut al requeriment judicial.

El magistrat explica que perquè s’entengui comès un delicte d’encobriment s’ha d’entendre l’ànim d’ocultar un delicte, que en aquest cas seria el de rebel·lió, pel qual es va acabar processant Puigdemont. I considera que les persones que l’acompanyaven en el moment del seu arrest ho feien "per amistat" i en aquell moment, durant el trajecte que realitzaven des de Finlàndia a Bèlgica, ignoraven que s’havia reactivat l’euroordre que va provocar l’arrest a Alemanya. Un argument que si més no resulta xocant, perquè Puigdemont va fugir d’Espanya el 2 de novembre de l’any passat, quan va ser citat per la jutge Carmen Lamela, i la seva situació processal era pública i notòria.

Notícies relacionades

Es tracta de l’empresari català Josep Maria Matamala, del professor Josep Lluís Alay i dels mossos Xabier Goicoechea Fernández (enquadrat en el servei d’escortes del cos a Sabadell) i Carlos de Pedro López (destinat a la unitat de Seguretat Ciutadana del Prat de Llobregat). En el cas d’aquests dos últims, el magistrat destaca que estaven disfrutant d’una setmana de permís per hores acumulades i assumptes propis. Respecte a Alay, destaca que és funcionari públic.

Malgrat la decisió d’arxiu, el jutge es dirigeix a la fiscalia per preguntar-li si ha de dictar ordre de detenció internacional de Matamala perquè comparegui a l’Audiència Nacional, per ser l’únic dels quatre que no ho va fer quan van ser citats.