CRISI A LES FILES CONSERVADORES

Cospedal complica l'estratègia del PP pels àudios de Villarejo

El comissari informava el marit de l'exsecretària general de les investigacions sobre corrupció, segons unes gravacions

undefined28861410 gra384  albacete  28 02 2015   la presidenta de castilla la 181029170041

undefined28861410 gra384 albacete 28 02 2015 la presidenta de castilla la 181029170041 / Manu

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado va guanyar les primàries a Soraya Sáenz de Santamaría amb el recolzament clau de María Dolores de Cospedal. L’exsecretària general no va passar a la segona ronda i quan va haver d’elegir entre Casado i Santamaría ho va tenir clar. L’exnúmero dos del PP va recolzar el polític de Palència, una aposta a la qual també es van sumar alguns membres de la seva campanya com els exiministres Dolors Montserrat, Isabel García Tejerina, Rafael Catalá i Juan Ignacio Zoido. A tots "va integrar" Casado en senyal d’agraïment. Ara, aquest pes indirecte de Cospedal en el PP comença a ser un problema.

'El Confidencial' i 'Moncloa.com' van assegurar aquest dilluns que l’empresari Ignacio López del Hierro, marit de l’exsecretària general, va utilitzar presumptament l’excomissari José Manuel Villarejo per aconseguir informació privilegiada de les investigacions contra la corrupció que afectaven el PP i evitar que algunes causes prosperessin. Segons el publicat, en les gravacions realitzades per Villarejo, a la presó per delictes de suborn, blanqueig i organització criminal, López del Hierro suposadament va actuar com a intermediari entre el PP i l’expolicia perquè aquest ajudés a torpedinar les investigacions del 'cas Gürtel', 'Brugal' (PP d’Alacant) i 'Umbra' (Múrcia).

Són "coses" de "fa anys"

En els àudios, el marit diu: "És que em preguntava la nostra amiga.... Diu, mira a veure si el teu amic sap per on aniran aquests". S’escolta Villarejo explicar-li que ha avisat el PP de València perquè destrueixi material comprometedor. L’empresonat apunta que va avisar Juan Cotino (llavors vicepresident tercer de Francisco Camps i exdirector general de la Policia).

Notícies relacionades

Cospedal va emetre un comunicat en el qual va admetre aquests contactes i va afegir que aquestes converses "no van canviar res" dels casos judicialitzats, una cosa impossible de demostrar perquè alguna persona pot ser que destruís proves de possibles delictes. A Gènova es van remetre a aquest text i no es va voler abundar en "coses" que "són de "fa anys".

Així les coses, Casado té dues noves dificultats. La primera és que veurà més difícil seguir amb la seva estratègia d’oposició contra la ministra de Justícia, Dolores Delgado, afectada també per lesgravacions  de Villarejo. Des que va esclatar l’escàndol, els portaveus populars l’han atacat sense parar i han demanat la seva reprovació en el Senat. La segona és que Cospedal segueix sent diputada i amb una important ascendència en el partit. Fonts de la direcció van assenyalar que ha de ser ella la que en tot cas decideixi deixar l’acta.