POLÈMICA REINCORPORACIÓ LABORAL

Ignacio González torna a l'Ajuntament de Madrid

Carmena no pot impedir el reingrés de l'expresident, que cobrarà 54.000 euros anuals

L'oposició, lligada «de peus i mans» en vista de la tornada del presumpte capitost del 'cas Lezo'

zentauroepp42863814 madrid  10 04 18  ignacio gonzalez expresidente de la comuni180410102552

zentauroepp42863814 madrid 10 04 18 ignacio gonzalez expresidente de la comuni180410102552 / JOS LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodriguez / Gemma Robles

Per sorprenent que pugui resultarl’Ajuntament de Madrid es troba a l’espera que, tard o d’hora, l’expresident de la regió Ignacio González entri a treballar en la institució. Ha sol·licitat el reingrés i si no recorre el ja que se li ha assignat (fins al moment no ho ha fet) tindrà un sou anual de 54.000 euros, que podria augmentar en uns altres 4.000 euros si opta per treballar dues tardes per setmana fins a les cinc. És més, si el seu futur judicial no l’hi impedeix, el proper mes podrà reclamar un lloc de més nivell, assolint els 90.000 euros.

Els polítics del consistori han tingut ja uns dies per digerir la incòmoda notícia que González, imputat i considerat capitost en el ‘cas Lezo’,torna com a funcionari local després d’haver sol·licitat el passat 24 de juliol el seu antic lloc. No s’ha trobat fórmula legal o administrativa per impedir-ho.

González demostra amb la seva decisió una capacitat d’adaptació als nous temps. I pragmatisme fins i tot en els moments complicats. Un dels distintius de la nova política és tenir una professió a la qual tornar quan els dies de servei públic acabin. L’expresident madrileny s’afegeix a aquest corrent. Com ja va fer Mariano Rajoy al tornar al seu lloc de registrador de la propietat a Santa Pola (ja ha aconseguit el trasllat a la capital), González ha demanat tornar a ocupar la seva plaça de funcionari al’Ajuntament de Madrid, sense importar-li si ara el regenten Carmena i Podem, aquest partit del qual tan malament va parlar mentre la seva carrera política estava vigent.

Així, 22 anys després de demanar una excedència i abandonar el seu càrrec en el Consistori per ocupar la sotssecretaria d’Educació en el ministeri que, en aquell temps, dirigia la ‘popular’ Esperanza Aguirre, González va sol·licitar aquest estiu la seva reincorporació i a priori ho farà com a conseller tècnic en la Sotsdirecció de Recolzament Jurídic, Incompatibilitats i Règim Disciplinari.

No obstant, des del dia 19 d’octubre, moment en què l’ajuntament va notificar oficialment la seva nova tasca a González, l’expresident té un mes per començar a treballar o recórrer el lloc que li han donat, que pertany al nivell 28 de l’Administració malgrat que ell pertanyia al nivell 30, la categoria més alta.

201 dies a la presó

La demora de tres mesos per part de la institució dirigida per Manuela Carmena per adjudicar el lloc s’ha degut, segons fonts de l’Ajuntament, a la petició d’informació que fes el Consistori al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional per si hi hagués algun tipus d’inconvenient davant del reingrés de González. La resposta que van rebre a mitjans de setembre deixava clar que “no s’ha adoptat, respecte a l’investigat Ignacio González Gonzáles, cap mesura cautelar que l’inhabiliti o suspengui per a l’exercici de la funció pública”.

La petició de l’ajuntament ve provocada per la situació de González com a investigat per ser el presumpte cervell de l’operació Lezo, una trama de corrupció sorgida entorn del Canal d’Isabel II i amb la qual González podria haver-se emportat comissions milionàries a canvi de la concessió de contractes públics. Les sospites que pengen sobre l’expresident autonòmic van fer que l’abril de 2017 fos detingut i romangués 201 dies al centre penitenciari de Soto del Real fins que va poder sortir sota fiança.

Lligats de peus i mans

Notícies relacionades

La reincorporació de González a l’Ajuntament de Madrid, a qui se li van confiscar més de 5,4 milions de dòlars, és una cosa que no ha provat especialment bé a les diferents formacions polítiques. Fonts del grup municipal de Ciutadans assenyalen que esperen “que aviat es faci justícia pels casos de corrupció i respongui pels seus gestos”. No obstant, tots els partits coincideixen a assenyalar que estan lligats de peus i mans pel que fa a aquest assumpte ja que González és un funcionari de l’Ajuntament que va aprovar les oposicions a tècnic superior el 1984.

Mereix especial atenció l’actitud del grup popular que prova a tota hora de desmarcar-se de l’ombra de corrupció que planeja sobre González. Els populars no han volgut entrar a valorar un assumpte que consideren competeix al funcionari i han negat els rumors sobre la possible tornada de González a l’ajuntament com a assessor del PP madrileny.