PRIMER ANIVERSARI DEL 27-O

L'independentisme crida a persistir un any després de la DUI

El president admet el fracàs del 27-O però manté l'objectiu de la república: «Tornar enrere no és una opció»

zentauroepp45640246 el president de la generalitat  quim torra  durant la declar181027123901

zentauroepp45640246 el president de la generalitat quim torra durant la declar181027123901 / Jordi Bedmar

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Irlanda va proclamar la seva independència el 1916. I aquesta es va fer efectiva el 1921. Aquest és un dels exemples que l’independentisme pretén traslladar als seus propis, per insuflar moral, i als estranys, a tall d’advertència. Aquest dissabte s’ha complert un any de la DUI del Parlament. I Catalunya continua mirant enrere. Commemorant el que va passar fa un any i, alhora, repassant els seus més mínims detalls. Per davant fins i tot queda per rememorar l’empresonament de mig Govern, el pròxim dia 2 abans d’afrontar el gran repàs de la tardor, aquest sí, calent del 2017:el macrojudici al procés. Però comencen ja a detectar-se moviments d’aquells que són conscients que més aviat que tard caldrà sortir d’aquest estat de xoc.

Cert és que aquests dies conviden a la inflamació per a consol de la mateixa parròquia i que després de l’arribada de Pedro Sánchez s’han anat teixint ponts entre Madrid i Barcelona, però no es pot despatxar sense més que, per exemple, el president Quim Torra hagi asseverat que manté l’objectiu d’una república i que “tornar enrere no és una opció”.

Que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) redobli la seva agitprop en aniversaris com el d’aquest dissabte és lògic. Però tampoc s’ha d’obviar que la seva presidenta, Elisenda Paluzié, insti el Govern a preparar-se per a escenaris de “no negociació” amb l’Estat.

És habitual que la CUP indiqui que la seva via per als pròxims mesos passa per una estratègia de ruptura democràtica amb l’Estat, però significatiu que advoqui per un “nou cicle d’organització popular i mobilització que condueixi de nou a l’exercici del dret a l’autodeterminació”.

Dit d’una altra manera, l’independentisme, un any després, no dona per tancat o acabat res. Sinó que es reflecteix en altres exemples, com pot ser l’irlandès.

I és que Torra ha assenyalat que el Govern se sent “absolutament lligat i obligat” a aquesta DUI, perquè “hem vingut a fer exactament això, construir un Estat”, a fer-la efectiva. “Aquest any que ens separa d’aquesta data històrica no ha transcorregut com volíem”, ha concedit el president en la seva declaració institucional, ja que “tot el pes repressiu de l’Estat va caure sobre el Govern legítim i democràtic, sobre els màxims dirigents d’entitats civils i contra centenars de ciutadans”, ha denunciat.

Després de recordar que altres països han passat per un període “difícil entre la declaració d’independència i la seva realització efectiva”, Torra ha assumit que no serà “fàcil, però tornar a enrere no és una opció”.

I entre aquesta dificultat, en el cas català, hi ha, és clar, la situació dels presos. Jordi Cuixart i els seus tres vicepresidents a Òmnium van firmar una carta en la qual asseveren que no renunciaran al dret a l’autodeterminació i que faran del judici del Tribunal Suprem “un nou altaveu internacional que denunciï els dèficits democràtics” i que serà una palanca per a la república catalana.

Hereus orgullosos del 155

Aquest dissabte, no obstant també ha sigut l’aniversari de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. I en aquesta trinxera constitucionalista també hi ha hagut commemoració. El líder del PP, Pablo Casado, en el seu etern derbi amb Ciutadans per aconseguir l’espai de centredreta, ha reivindicat l’“herència” de l’aplicació del 155 a Catalunya amb el Govern de Mariano Rajoy i la “legitimitat” del seu partit per demanar-lo de nou.

El seu arxirival, Albert Rivera, més que ancorar-se en el que va passar fa un any ha preferit mirar al futur i, per això, ha proposat a la seva força, ni més ni menys que com a “aglutinant, casa comuna del constitucionalisme del segle XXI” per fer front a l’independentisme i al populisme.

Els dos líders conservadors sí que van coincidir a atiar durament el president del Govern Pedro Sánchez. “Si no fos pel PP, Espanya no seria el mateix”, ha insistit el líder popular, qui també ha advertit que el PSOE no pot continuar “fent equilibrismes” amb els separatistes i amb els partits que l’han recolzat per arribar a la Moncloa.

Notícies relacionades

Ha acusat l’Executiu de contradir-se al donar suport d’una banda a una iniciativa parlamentària que debatrà la supressió del delicte d’injúries al rei i per un altre recórrer davant del Constitucional la reprovació del Parlament a Felip VI. “No es pot bufar i xarrupar alhora”. O s’està amb el rei o s’està amb Puigdemont;

Rivera ha centrat els atacs a Sánchez en assenyalar-lo com a “advocat defensor dels que volen liquidar l’Estat”, que més tard ha concretat en la persona d’Oriol Junqueras. Així mateix, el líder taronja ha afegit que Sánchez ha fet “el pacte de la presó” per negociar els pressupostos amb els partits independentistes a canvi d’indults, segons ell.