PRIMER ANIVERSARI DE LA VOTACIÓ UNILATERAL

El Govern va rebutjar suspendre l'1-O: "Si hi ha morts no serà culpa nostra"

L'empresari Oriol Soler revela que l'estat major del procés va debatre paralitzar el referèndum sobre la independència de Catalunya per la repressió policial

oriol-soler / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Carles Puigdemont va decidir seguir endavant amb el referèndum de l’1 d’octubre sobre la independència de Catalunya malgrat que l’Estat estava fent servir la violència per impedir la votació: "Si hi ha morts no serà culpa nostra", va dir algú el migdia de l’1-O.

Així ho ha revelat en declaracions a RAC-1 Oriol Soler, empresari i integrant de l’anomenat ‘estat major del procés', el nucli dur de Carles Puigdemont que el va assessorar en l’organització de la consulta.

Peticions de suspendre el referèndum

La frase en qüestió va ser pronunciada durant una reunió al Palau de la Generalitat a la qual van acudir membres del Govern i de l’estat major. Algú "molt important", segons Soler, va demanar suspendre el referèndum. "Aturem el referèndum perquè aquests ens mataran", va assegurar. I una altra persona "més important" li va donar la raó i va argumentar que l’independentisme s’havia construït sobre la "revolució dels somriures". "Novam dir que hi hauria sang", va assegurar.

En canvi, un altre assistent va replicar que si hi havia morts com a conseqüència de les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no seria culpa del Govern. Una tesi que finalment va prevaler, ja que es va decidir mantenir la votació.

"El referèndum no el va fer només la gent"

Aquesta utilització de la violència per part de l’Estat, ha explicat l’empresari, va condicionar el que va succeir entre l’1 i el 27 d’octubre: "L’Estat havia decidit anar a la guerra i [l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart] formava part d’aquesta guerra. A partir de l’1 d’octubre, l’Estat s’organitza. Crec que abans anava despistat. Comença una guerra i l’Estat intenta mostrar que, com continuem, ens matarà".

El també cap de campanya del 9-N i de JxSí ha negat igualment el relat que l’1-O el van organitzar els ciutadans. "El referèndum no el va fer només la gent,no va ser un concurs de valents. Les decisions es van prendre de forma més racional i més organitzada", ha afegit. "No va ser un miracle. Estava mil·limètricament organitzat de forma molt complexa, preveient molts escenaris", ha subratllat, abans de fer èmfasi en què el cens universal, les urnes i la gent defensant les escoles no es van improvisar.

Reunió del 26-O

Soler ha relatat una altra de les cites rellevants d’ara fa un any. La que es va mantenir el dia 26 al Palau i de la qual el llavors president, Carles Puigdemont, va sortir amb la intenció de convocar eleccions i no declarar unilateralment la independència.

"Hi va haver el mateix debat que va començar el dia 1: una part pensa que s’ha d’anar fins al final, que hem de donar un cop de puny sobre la taula perquè l’Estat no ens dona cap altra sortida, i una altra part de la gent creu que no estem preparats per a aquest nivell de guerra i que hem de parar per agafar força", ha recordat.

Negociació amb el Govern de Rajoy

Notícies relacionades

Aquella nit, segons ha assegurat, Puigdemont va quedar que intentaria negociar un acord amb el Govern de Mariano Rajoy per parar la DUI i, al no aconseguir-ho, va optar per rebutjar uns nous comicis i seguir endavant amb la DUI. "Puigdemont va canviar d’opinió perquè ningú li donava garanties. Una vegada més, ens tornen a enganyar", ha insistit.

Segons el parer de Soler, l’experiència de l’1-O ha valgut la pena perquè ha servit perquè l’Estat espanyol hagi reconegut per fi el problema i per delimitar el perímetre del repte independentista. Així mateix, segons la seva opinió, s’han comès tres errors: no tenir en compte la part de la població en contra de la independència, no haver sabut explicar el procés a l’estranger i no haver dimensionat bé l’"agressivitat" de l’Estat espanyol.