DEBAT A LA CAMBRA ALTA

El Senat insta el Govern a aplicar un altre 155 amb els vots del PP i Ciutadans

El PSOE, Podem i el PNB rebutgen implementar de nou aquesta mesura

undefined45579639 graf3054  madrid  23 10 2018   el portavoz popular en la c m181023183815

undefined45579639 graf3054 madrid 23 10 2018 el portavoz popular en la c m181023183815 / FERNANDO VILLAR

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Senat ha instat el Govern a iniciar el requeriment previ al president de la Generalitat, Quim Torra, per aplicar de nou l’article 155 de la Constitució i intervenir l’autonomia.  La moció, presentada pelPP, ha tirat endavant en el Ple d’aquest dimecres amb el recolzament de Ciutadans i de Fòrum Astúries amb 136 vots a favor, tres abstencions –dues del PP i una del Grup Mixt– i 101 vots en contra de la resta de la Cambra Alta.

El portaveu del PP, Ignacio Cosidó, ha defensat la iniciativa amb un "doble sentiment": una "profunda convicció" que és necessari aplicar aquest precepte constitucional a Catalunya, i "cert escepticisme" davant d’un Executiu que, segons ha explicat, és "absolutament dependent" del recolzament dels independentistes "per alsPressupostos i per a la seva estada a la Moncloa".

El PSOE, Podem i el PNB han rebutjat que l’escenari actual justifiqui l’ocupació d’aquesta mesura, mentre que els partits independentistes catalans i EH Bildu han reclamat un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya i han qualificat la moció popular com "un compendi d’espanyolisme ranci i neofalangista".

El portaveu del PSOE a la Cambra Alta, Ander Gil, ha acusat el PP d’estar actuant "com un pollastre sense cap", de trobar-se "sense nord" i d’haver-se "fet guerriller". Segons ell, només d’aquesta manera s’expliquen la 'performance' protagonitzada per la portaveu popular al Congrés, Dolors MontserratDolors Montserrat, en el ple de la setmana passada, les declaracions de l’exministra Isabel García Tejerina sobre els coneixements dels alumnes andalusos, i la promesa d’"un 155 dur" sense importar "si es compleix la llei o no".

PSOE: "Demagògia" del PP, Cs i Vox

Segons Gil, la "demagògia" del PP es deu a la competició amb Cs i ara amb "l’extrema dreta de Vox". El socialista ha recordat al PP que durant el seu anterior Govern es va passar d’un 25% de recolzament a la independència de Catalunya a un 48%, i li ha recomanat seguir "la recepta" del PSOE: "Els resultats són que la llei es compleix i es fa política". "Han canviat el pacte amb els constitucionalistes pel pacte amb els independentistes", li ha retret per la seva banda el portaveu del PP.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d’ERC al Senat, Miquel Àngel Estradé, ha carregat contra el "compendi d’espanyolisme ranci i neofalangista i d’autoritarisme inquisidor", que, segons el seu partit, fa el PP amb aquesta moció. Estradé creu que més de dues terceres parts de la societat catalana està a favor de decidir el seu futur, per la qual cosa li ha reclamat "complir el mandat de la majoria, que és "l’únic que fa" elpresident Quim Torra.

"Els he de dir com a català que estic fart de totes aquestes iniciatives que el PP porta al Senat", ha expressat el portaveu del PDECat en aquesta cambra, Josep Lluís Cleries, que ha demanat a Cosidó que no doni lliçons sobre la Constitució quan els "pares polítics" de la seva formació, Aliança Popular, no "la van votar".

Així mateix, ha rebutjat el qualificatiu de "colpistes" per referir-se als independentistes i ha dit que "l’únic cop d’Estat" es va donar amb l’anterior aplicació del 155. Segons ell, el seu ús a Catalunya és "la història d’un fracàs, del fracàs del PP, "ja que el va deixar sense grup parlamentari i sent l’última força del Parlament català amb el "no rotund" del conjunt de l’electorat.

PP: El procés danya Catalunya

Cosidó ha respost als senadors independentistes acusant-los de "danyar" Catalunya amb el procés, moviment que ha assenyalat com a responsable de la sortida de "gairebé 5.000 empreses", de la qualificació de "bo porqueria" del deute català, la reducció del "20%" dels dipòsits bancaris i la disminució del "14%" de l’ocupació hotelera. A més, els ha retret que es mantingui tancat el Parlament i que el Govern de Torra sigui "un absolut desgovern".

"Suspendre l’autonomia on la meitat de la seva gent demana total autonomia feia pinta de funcionar. Són vostès uns cracs", ha ironitzat la senadora d’En Comú Podem, Maria Freixanet, dirigint-se al grup popular. La parlamentària ha lamentat que el PP no estigui "demanant perdó" pel succeït a Catalunya i ha asseverat que el 155 ni és "positiu políticament", ni té actualment "cobertura jurídica" ni contribueix a "solucionar el conflicte".

El portaveu del PNB al Senat, Jokin Bildarratz, ha assenyalat que la moció del PP es basa en "sospites" i ha criticat que Cosidó no hagi fet "cap referència" a la presumpta il·legalitat que està cometent el Govern català perquè es justifiqui l’aplicació del 155.

Tot i que ha admès que aquest precepte no li agrada, ha diferenciat entre la justificació que va donar l’Executiu del PP per a la seva ocupació i les "hipòtesis" que planteja ara el grup popular a la Cambra Alta. 

D’altra banda, ha aplaudit la voluntat de diàleg del Govern de Pedro Sánchez i ha afegit: "Només ens toca ajudar i donar suport".

Recolzament de Cs i Fòrum Astúries 

Notícies relacionades

Els únics que han recolzat la iniciativa durant el seu debat han sigut el senador de Cs Francisco Javier Alegre, que ha recordat que la seva formació va presentar una proposta no de llei en aquest sentit a la Cambra Baixa, i la senadora de Fòrum Astúries, Rosa María Domínguez de Posada.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha dit que el Senat és "una vergonya" i ha carregat contra la Mesa per no permetre-li defensar una esmena que havia presentat a aquesta moció. El president de la Cambra Alta, Pío García-Escudero, ha afirmat que aquesta va ser rebutjada per "l’absoluta incongruència" amb la moció debatuda, tot i que s’ha disculpat amb el parlamentari de la formació valenciana per no haver-l’hi comunicat en temps i forma.