Control al Govern

Sánchez rebutja qualsevol comparació entre Catalunya i Bòsnia

El portaveu del PNB lamenta que el Govern tingui la "pell molt fina" i que li donin "poc valor a la llibertat d'expressió"

fcasals45496565 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017103126

fcasals45496565 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017103126

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La retirada de l’estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes, André Hebbelink, per part de l’Executiu de Pedro Sánchez continua fent parlar. La polèmica s’ha traslladat aquest dimecres al ple del Congrés, on Sánchez ha sigut molt taxatiu a l’afirmar que les comparació de Hebbelink entre la situació a Catalunya i la guerra dels 90 a Bòsnia és "inacceptable". Per al cap del Govern la recerca de similituds entre aquests dos fets resulta " injust amb els bosnians, amb els que van ser víctimes dels crims de guerra, amb Catalunya i amb Espanya". 

El tema, que ha arribat al Parlament de la mà del portaveu del PNB, Aitor Esteban, sembla que ha aixecat polseguera, no només a Bèlgica, sinó dins d’Espanya. "Han tingut la pell molt fina en aquest cas i han donat poc valor a la llibertat d’expressió", li ha dit Esteban, que ha comparat l’actitud del Govern espanyol amb la de l’Aràbia Saudita. "El Canadà va criticar els drets humans a l’Aràbia Saudita i l’Aràbia Saudita li va retirar l’estatus diplomàtic a l’ambaixador canadenc", ha assenyalat el diputat basc abans de remarcar que Espanya hauria d'estar "en una altra lliga".

Notícies relacionades

A més, per a Esteban, aquest gest només posa de manifest que el Govern volia donar-li una "bufetada " a Bèlgica per ser "refugi de secessionistes" i han trobat la seva víctima a Flandes. "Per donar-li una bufetada a la cara a Bèlgica no fa falta donar-l’hi a Flandes", li ha etzibat abans d’aconsellar-li que la "grandesa es demostra en l’actitud amb els petits".  

Sánchez, per donar-li més força al seu argument, ha portat a col·lació el seu pas per Bòsnia el 1998, quan treballava a l’ONU, i ha asseverat que "va ser testimoni de la crisi de refugiats a Kosovo"  i de les conseqüències de la "neteja ètnica", cosa que li impedeix mantenir-se impassible amb aquestes comparacions. Per això ha insistit en la necessitat de defensar "el bon nom d’Espanya, la seva dignitat i el respecte mutu". Malgrat l’adjudiciació de l’esmentada afirmació a Hebbelink, el representant de Flandes va negar haver dit això.