La Policia deté dos presumptes gihadistes a València i Alacant

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012  coche patrulla de la policia nacional 181023085704

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012 coche patrulla de la policia nacional 181023085704

1
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut aquest dimarts de forma simultània a les localitats d’Alaquàs (València) i Cocentaina (Alacant)dos homes de nacionalitat siriana, de 55 i 58 anys, sospitosos de difondre a les xarxes socials la doctrina dels grups gihadistes Daesh i Al-Qaida.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior en un comunicat, tots dos estan acusats d’un delicte d’integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

Els detinguts mostraven "un elevat nivell de radicalització i actuaven com importants dinamitzadors informatius, difonent la doctrina delsgrups gihadistes Daesh i Al-Qaida," de manera que "cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes", han apuntat les mateixes fonts.

Un dels detinguts havia aconseguit un estatus superior en l’estructura informativa de Daesh, ja que se sospita que "formava part de grups de missatgeria instantània compostos per individus escollits per a tasques de propaganda".

Els administradors d’aquests grups eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d’actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seves accions, segons la Policia.

Consignes gihadistes

Sota el títol "Notícies de l’Estat Islàmic", en aquests xats es rebien missatges de fidelització i consignes com "Recordatori gihadista: recompensa de fer la gihad per la causa d’Al·là", on s’animava a l’execució d’accions terroristes. Els detinguts comptaven amb centenars de seguidors a les xarxes socials i un "ritme elevat de publicacions", i feien servir els seus perfils públics per distribuir missatges d’incitació a l’odi i la violència.

Notícies relacionades

Especialment, segons Interior, mitjançant la difusió d’imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià, acompanyades de comentaris encoratjant a la confrontació per motius religiosos i a la "destrucció dels occidentals". De fet, els comptes dels detinguts a les xarxes socials no tenien més activitat que la difusió d’aquest tipus de continguts, cosa que evidencia, segons el parer dels investigadors, "el seu fi instrumental, com a eina d’enaltiment, captació i adoctrinament terrorista".

La investigació, duta a terme per agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d’Informació de València i la Brigada Local d’Informació de Torrent (València), s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.