ABSTENCIÓ DE CIUTADANS

El Congrés rebutja suspendre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El PSOE s'uneix al PP davant Podem i els nacionalistes, que reclamen prendre mesures

El Govern prioritza els milionaris contractes amb Riad malgrat l'assassinat del periodista Khashoggi

45579105 60

45579105 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La venda d’armes a l’Aràbia Saudita separa el PSOE dels seus socis habituals. Mentre el Govern aposta per mantenir la venda d’armes al règim de Riad i prioritzar les importants relacions comercials (una cosa en la qual coincideix amb el PP i Ciutadans), Units Podem, els seus satèl·lits territorials i els independentistes catalans defensen prendre mesures arran de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. La divisió es va tornar a plasmar aquest dimarts a la Comissió de Defensa del Congrés, que va rebutjar les diferents peticions per suspendre les exportacions de material militar. 

Socialistes i conservadors, amb l’abstenció del partit taronja, van fer valer la seva majoria davant els altres grups. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, entrarà en detall en aquest difícil assumpte dimecres, durant la seva compareixença al Ple de la Cambra Baixa, però la posició de la Moncloa està clara. Espanya, malgrat la creixent pressió sobre el Govern, no prendrà mesures contra l’Aràbia Saudita.

Els socialistes consideren que la mort de Khashoggi, molt crític amb la monarquia saudita, el passat 2 d’octubreal consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul és un fet d’"extrema gravetat". No obstant, l’economia pesa més. Espanya és el setè país del món que més armes exporta al règim de Riad (inclosa la fabricació de cinc fragates a Cadis per un import de 1.800 milions d’euros) i les seves companyies mouen contractes per més de 17.000 milions d’euros en diferents projectes d’infraestructures, des de la construcció del metro fins a plantes petroquímiques i dessalinitzadores. 

Les iniciatives

Cap de les iniciatives debatudes i rebutjades aquest dimarts en la Comissió de Defensa del Congrés tenia valor jurídic, però sí simbòlic. Tant ERC com el PDECat demanaven prohibir tots els contractes amb la monarquia del Golf Pèrsic i revocar els ja firmats. Units Podem, que en aquesta matèria es troba dividit internament, reclamava suspendre les exportacions d’armes que puguin ser utilitzades al Iemen. I Compromís, finalment, defensava l’embargament d’exportacions a Riad.

A tots ells, el PSOE, a través del diputat Antonio Gutiérrez Limones, els va dir que Espanya no pot prendre una decisió individual, amb crítiques incloses al fet que Alemanya paralitzi la venda d’armes, i remarcant que la construcció de les cinc fragates genera 6.000 llocs de treball. 

Notícies relacionades

Els nacionalistes, mentrestant, van mantenir la pressió sobre Sánchez. Des del PDECat, el seu portaveu al Congrés, Carles Campuzano, va dir que el Govern "no pot estar al costat de [Donald] Trump i l’Aràbia Saudita". El seu homòleg en ERC, Joan Tardà, va acusar l’Executiu de "prevaricar". La llei, va explicar, assenyala que no es poden vendre armes a estats els governs dels quals reprimeixin, vulneris drets civils o cometin crims de guerra. "Però el negoci és el negoci", es va lamentar Tardà. 

Robles assenyala Sánchez

La polèmica sobre les exportacions de material militar a l’Aràbia Saudita per part d’Espanya ve d’abans de l’assassinat de Khashoggi. La titular de Defensa, Margarita Robles, va intentar al setembre paralitzar un contracte, provinent del Govern anterior, de venda de bombes a Riad, però el mateix Sánchez la va desautoritzar, després que la fabricació de les fragates corrés perill, a l’amenaçar la monarquia del Pròxim Orient de prendre represàlies. La ministra va responsabilitzar aquest dimarts de qualsevol decisió sobre aquesta matèria el cap de l’Executiu.

Temes:

Congrés