RONDA DE CONTACTES

Iglesias defensa davant d'Urkullu cohesionar la majoria que va fer fora Rajoy

El líder de Podem aposta per espais de diàleg sense exclusió a Catalunya i gestos del Govern

zentauroepp45527758 graf474 sant joan de vilatorrada barcelona 19 10 2018 181022094706 / Susanna Saez

zentauroepp45527758 graf474  sant joan de vilatorrada  barcelona   19 10 2018   181022094706
20181022 epresstv-reunin-del-lehendakari-urkullu-con-pablo-iglesias- 1

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una altra jornada en què les reunions del líder de Podem, Pablo Iglesias, es converteixen en notícia. Aquest dilluns li va tocar al torn al lehendakari, Iñigo Urkullu, a qui va visitar a Euskadi durant dues hores. ¿De què van parlar?. Tant els morats com l’entorn del president basc es van esforçar a difuminar en la mesura possible el contingut de la cita, oferint idees generals a la premsa i evitant els detalls. Això sí, va quedar clar que es va parlar de negociació de pressupostos, de la situació de Catalunya i de la necessitat de cohesionar la majoria parlamentària que, segons va recordar Iglesias, va fer possible al seu dia que sortís de la Moncloa Mariano Rajoy.

Des del Govern basc es va afirmar que l’objectiu principal era analitzar “la situació política de l’Estat”, sense negar que el projecte de comptes públics per al 2019 seria a sobre de la taula, ja que per aprovar-lo necessita el recolzament d’altres formacions, entre aquestes, el PNB. En declaracions a Euskadi Irratia, el seu portaveu en el Congrés, Aitor Esteban, va advertir que “no hi haurà negociació” fins que el Govern compleixi els acords pactats amb l’anterior Gabinet del PP, tal com va quedar compromès durant el debat de la moció de censura a Rajoy.

Iglesias, que segons van apuntar el PSOE i diversos ministres com Meritxell Batet o María Jesus Montero, actua pel seu compte i no com a delegat governamental, no va entrar públicament en aquest tema i es va limitar a remarcar que ha arribat el moment de “treballar molt i parlar poc”, apostant “per espais de diàlegs sense exclusions” que permetin “cuidar” a aquesta suma de sigles que va desallotjar el PP del poder. Va insistir, amb intenció, en aquesta fórmula de portar a col·lació nexes d’unió per desallotjar del poder els populars i no per recolzar Pedro Sánchez.

Acords insatisfactoris per a tothom 

Notícies relacionades

La visita a Urkullu d’Iglesias arriba després quedivendres passat fes el mateix amb el dirigent d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó en què es troba reclòs, i que diumenge mantingués una conversa telefònica de 45 minuts amb Carles Puigdemont. Ni llavors ni aquest dilluns ha consentit el líder de Podem acceptar que està buscant, entre altres coses, aval a un projecte pressupostari que també és seu. “Si cuidem a aquesta majoria de la moció de censura, treballant, reunint-nos, dialogant, els acords seran possibles, també el de Pressupostos”, va indicar sense anar més enllà.

La crisi catalana també va sortir a col·lació amb el lehendakari. En vista d’això, el líder morat va tornar a suggerir al Govern que doni algun pas. “Nosaltres podem fer la nostra part, el govern ha de fer la seva”, va asseverar, defensant “vies de diàleg que posin fi a l’excepcionalitat. El dirigent podemista també va voler ressaltar la “maduresa política” d’Urkullu per reconèixer que “segurament els acords als quals calgui arribar siguin insatisfactoris per a tothom”.