REPERCUSSIONS DEL 'CAS KHASHOGGI'

Espanya es posa de perfil per no arriscar els contractes amb Riad

El Govern admet que té escàs marge per elevar les crítiques pel 'cas Khashoggi'

Les eleccions andaluses, amb Navantia de fons, compliquen encara més la posició de Sánchez

fcasals45496565 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017103126

fcasals45496565 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017103126

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez té sobre la taula una creixent pressió per interrompre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i el càlcul milionari dels contractes que Espanya perdria si el Govern pren una decisió així. El ‘cas Khashoggi’ posa en un compromís l’Executiu i el situa en un equilibri complicat en el qual el president hauria acabat per assumir que les crítiques que s’emportarà per no posar fi a l’exportació d’armament a Riad són un mal menor comparat amb l’eventual ruptura de contractes astronòmics de la monarquia saudita amb importants empreses espanyoles. Fonts governamentals indiquen a aquest diari que, tenint en compte l’“escàs marge” d’actuació, el que es preveu és limitar-se a demanar explicacions públiques per un acte d’“extrema gravetat” sense que aquest discurs es tradueixi en cap decisió pràctica. És a dir, Espanya mantindrà les seves relacions comercials amb Riad, asseguren aquestes fonts.

Llevat que hi hagi sorpreses, aquest és el discurs que Sánchez portarà davant del Congrés dimecres vinent. Quan el cap de l’Executiu comparegui, ja es coneixeran les conclusions de les investigacions sobre el presumpte assassinat del periodista Jamal Khashaggi. El president turc, Tayyip Erdogan, té previst revelar els resultats de les indagacions aquest dimarts i tot apunta que es confirmarà la hipòtesi de la mort violenta a càrrec d’agents saudites a l’ambaixada d’aquest país a Ankara.

La Moncloa preveu aquest escenari, però més enllà d’una exigència verbal contundent perquè s’aclareixin tots els detalls de l’esdeveniment, de moment no té en els seus plans adoptar mesures dràstiques contra el règim de Riad.

Des del Govern remarquen que la posició espanyola és molt més delicada que la d’altres països, com ara Alemanya, que aquest diumenge va anunciar que deixa de vendre armes als saudites com a represàlia pel ‘cas Khashoggi’. Diversos factors dificulten la posició de Sánchez.

Fragates i Eurofighter

Espanya és el quart país del món que més armes exporta a l’Aràbia Saudita. Entre aquest material es troben les cinc fragates construïdes per Navantia a les drassanes de San Fernando (Cadis), per un import de 1.800 milions d’euros. En plena arrencada de la precampanya de les eleccions andaluses, admeten a la Moncloa, el Govern no vol arriscar aquest contracte, sobretot quan ja va estar a punt de perdre'l al setembre. Llavors, la titular de Defensa, Margarita Robles, va anunciar la paralització de la venda de 400 bombes a Riad400 bombes i els saudites van amenaçar de dinamitar tota relació, i per això Sánchez va desautoritzar la ministra a fer-ho.

En el sector armamentístic també operen altres interessos, com ara els 48 Eurofighter adquirits per l’Aràbia Saudita a Airbus, una part dels quals es fabriquen a Getafe (Madrid).

No obstant, fonts coneixedores de la situació reconeixen que on Espanya es juga realment la pell és en projectes d’infraestructures. Es calcula que les companyies espanyoles sumen contractes per més de 17.000 milions d’euros. El metro de Yeda, La Meca o Medina; plantes petroquímiques, generació elèctrica i la construcció de dessalinitzadores són alguns dels projectes clau que es podrien perdre, remarquen fonts empresarials.

Front en l’oposició

Notícies relacionades

El ‘cas Kashoggi’ s’està convertint en un dolor de queixals per al Govern. Aquest dimarts, en la Comissió de Defensa del Congrés, el PSOE haurà de fer front a diverses propostes d’Units Podem, ERC, el PDECat i Compromís, que demanen la suspensió de les exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita i tots els països implicats en conflictes armats o que vulnerin els drets humans.

En canvi, el PP exigeix a Sánchez que no posi en joc els contractes de les empreses espanyoles i remarca que l’Executiu ha de garantir que s’executi com estava previst el compromís amb NavantiaCiutadans apel·la a la prudència i demana al president que protegeixi els interessos comercials de les empreses espanyoles al Golf Pèrsic.

Final de la imatge reformista

Des del 2010 els intercanvis comercials amb empreses espanyoles s’ha triplicat. S’estima que els contractes de saudites amb companyies espanyoles assoleixen un valor de 17.000 milions d’euros. Entre aquestes, destaquen importants firmes constructores, com ara FCC o Indra, i també Adif o Técnicas Reunidas. Només el disseny i construcció del metro de Riad està valorat en un cost de 6.070 milions d’euros.