LA CARRERA A LES URNES

Sánchez demana a PP i Cs que el recolzin els Pressupostos i deixin d'«alimentar» la ultradreta

El líder socialista trasllada el recolzament del partit a Susana Díaz i el PSOE andalús, «mirall en què ens mirem»

GRAF890. SEVILLA, 20/10/2018.- La presidenta andaluza, Susana Díaz (i), y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), durante la reunión del comité director del PSOE-A hoy en Sevilla, donde Diaz ha sido nombrada candidata a las elecciones andaluzas. EFE/Julio Muñoz

GRAF890. SEVILLA, 20/10/2018.- La presidenta andaluza, Susana Díaz (i), y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), durante la reunión del comité director del PSOE-A hoy en Sevilla, donde Diaz ha sido nombrada candidata a las elecciones andaluzas. EFE/Julio Muñoz / Julio Muñoz (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha arremès aquest dissabte contra “l’abandonament de la moderació”de les formacions conservadores, demanant al PP i a Cs que abandonin una actitud que només “alimenta a la ultradreta”.

En l’acte de proclamació de Susana Díaz com a candidata a la Junta d’Andalusia, ha defensat que el seu projecte de govern és “una coalició amb la majoria social”,i ha encoratjat les dues formacions conservadores a recolzar els Pressupostos generals de l’estat perquè les seves mesures són “viables i urgents”. “Que no facin oposició a costa dels ciutadans”, els ha instat.

“Susana, estem amb tu”

Sánchez ha donat el tret de sortida a la precampanya socialista a Andalusia, amb la proclamació oficial de Díaz com a candidata. Allà han escenificat que van a una i que qualsevol possible diferència, que continuen tenint quant a model d’estat, queda enrere amb l’objectiu de presentar-se als comicis com un partit unit i enfortit. “Susana, estic amb tu”, li ha dit a qui fos la seva rival en primàries, “estem amb tu, tens a tot el PSOE darrere per revalidar la majoria i que a Andalusia continuem avançant els pròxims quatre anys”. I no ha dubtat a lloar al PSOE andalús, abans el seu principal adversari, remarcant que ha sigut la formació que ha “aportat cohesió i vertebració”al partit socialista. “Sou el mirall en què ens mirem els socialistes d’Espanya”, ha emfatitzat a l’al·ludir a les polítiques de benestar social implementades a la regió en un moment de retallades per part del govern central del PP.

Defensa de l’Estat i la Constitució

Sánchez s’ha referit al 40 aniversari de la Constitució, presumint que a la carta magna es condensa “el compromís del PSOE amb Espanya”.“Vam defensar la constitució i l’estat des de l’oposició, i els defensarem des del govern”, ha dit, “d’altres no poden dir el mateix”. I ha matisat que aquesta defensa es fa “defensant tots i cada un dels seus articles, no només els que ens agraden”. En aquest punt, ha aprofitat per culpar a la dreta d’abandonar la “moderació i abraçar la radicalitat, la crispació i la falta d’idees”.

“Els projectes polítics evolucionen o involucionen”, ha assenyalat, criticant que amb el seu rebuig de parlar de l’eutanàsia per ser un debat artificial, el president del PP Pablo Casado “demostra ignorància i falta d’empatia, i res d’això és bo en política”. També ha acusat els populars d’encoratjar a la ultradreta amb aquesta actitud crispada, desafiant-los a explicar “quins són aquests valors essencials que diuen compartir”, perquè “nosaltres, cap”.

En vista d’aquesta actitud, el líder socialista ha contraposat que “mentre uns fan aigua i esses, perquè no saben on van,” el seu govern es mou “amb pas ferm per aconseguir una majoria política i social per continuar avançant”. “Nosaltres governem en coalició amb la majoria social”, ha insistit, lamentant que PP i Cs “abans vetaven des del govern i ara des de l’oposició”. I s’ha referit a més a la recent polèmica causada per les acusacions de l’exministra Isabel García Tejerina sobre l’escàs nivell de coneixement dels nens andalusos. “Perden el poder i perden els papers”, ha etzibat Sánchez, lamentant que “no van saber governar i no saben fer oposició”. “A aquest pas tindran prou temps per aprendre-ho”, va ironitzar.

Polítiques “que anteposen les persones”

Notícies relacionades

Davant d’un entregat auditori d’un miler de persones, una xifra inèdita per a un acte de tràmit com és la proclamació de la candidatura a la Junta, Susana Díaz ha agraït la confiança dels seus companys de files i el baló d’oxigen de Sánchez per a la campanya: l’aprovació d’un pla especial d’ocupació per a la comunitat, una de les reivindicacions històriques dels socialistes del sud.  L’andalusa, que aspira a revalidar el seu mandat al capdavant de la Junta, ha defensat la “capacitat de diàleg” dels socialistes andalusos amb totes les forces polítiques i ha reivindicat les polítiques d’esquerra que defensen l’estat del benestar i “posen a les persones per davant” com a carta per atreure els votants.

En vista de les polèmiques dels últims dies, Díaz ha defensat la necessitat de fa una campanya en “positiu” i amb “alegria” atesos els “malastrucs que pregonen l’apocalipsi i que l’endemà de les eleccions plegaran les maletes per tornar-se a Madrid”, en al·lusió al desembarcament de líders nacionals del PP i Cs a Andalusia amb la vista posada en millorar les seves opcions en nacionals. I ha rebutjat que aquests atacs beneficiïn les seves opcions. “Que ningú cregui que l’insult a Andalusia és un regal al PSOE andalús, perquè el que és dolent per a Andalusia sempre serà dolent per al PSOE andalús”.