Anar al contingut

A OVIEDO

Dos universitaris premiats planten els Reis

Els joves s'han negat a participar en la trobada dels monarques amb els guanyadors dels premis Fi de Carrera 2017 per no ser utilitzats "com a gerros"

Efe / Oviedo

Dos universitaris premiats planten els Reis

J J Guillen

Els Reis han mantingut aquest divendres una trobada amb els guanyadors dels premis Fi de Carrera 2017 de la Universitat d’Oviedo, que reconeixen els millors expedients del curs passat, si bé dos dels alumnes han decidit no participar-hi pel seu rebuig de la monarquia.

L’audiència de Felip i Letícia ha tingut lloc al Saló de Consells de l’Hotel Reconquista d’Oviedo, en el marc dels actes institucionals pels premis Princesa d’Astúries, la cerimònia d’entrega del qual se celebra aquesta tarda.

La cita amb els estudiants més brillants, en la qual hi ha hagut el rector de la Universitat d’Oviedo, Santiago García Granda, és un dels actes que s’ha consolidat en els últims anys per mostrar el compromís dels Reis amb l’educació i l’excel·lència.

En la trobada, hi han participat més d’una trentena d’alumnes dels cinquanta que hi estaven convidats.

Dos dels absents, Diego Fernández i Juan Martínez, que van obtenir les millors notes de final de grau en Pedagogia i Psicologia el curs passat, respectivament, han declinat assistir a l’audiència perquè estan en contra de la monarquia.

Comunicat de rebuig

En un comunicat que van emetre aquesta setmana, afirmaven que "l’esdeveniment dels premis Princesa és utilitzat cada any per fer un rentat de cara a una institució com la Monarquia, que cada vegada representa menys persones, sobretot a les generacions més joves."

"Ens neguem a entrar en un joc en el qual se’ns utilitzaria com gerros d’una institució a la qual, lluny de rendir-li honors, salutacions o vassallatge, no li devem res", afegia.

Posteriorment, Felip i Letícia han celebrat una segona audiència amb els guanyadors de les medalles d’Astúries 2018, en la qual també hi ha hagut el president del Principat, Javier Fernández.

Cova de Tito Bustillo

La medalla d’or ha sigut per als deu aficionats a l’espeleologia que fa 50 anys van descobrir la cova de Tito Bustillo amb les seves pintures rupestres i a onze centres asturians que des de fa més d’un segle es dediquen a conservar la identitat dels emigrants.

La plata ha recaigut en el funcionari de la UE Diego Canga, el metge intensivista Jesús María Otero Hernández –a títol pòstum–, l’Hospital Universitari de Cabueñes, la Federació de Confraries de Pescadors del Principat i a la Societat de Pescadors Las Mestas del Narcea.

Les medalles concedides pel Govern asturià tenen com a finalitat reconèixer la tasca i la trajectòria de persones i institucions que han contribuït a l’interès comú d’Astúries.