DAVANT DEL TSJC

Jusapol denuncia Quim Torra i Miquel Buch per incitació a la violència contra els seus manifestants

L'associació de policies i guàrdies civils els acusa de delictes relatius a l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques

El TSJC designa ponent la magistrada Maria Eugència Alegret, que haurà de decidir si accepta a tràmit la demanda

zentauroepp45249899 barcelona  29 09 2018 pol tica manifestaci n de polic as  en181019095432

zentauroepp45249899 barcelona 29 09 2018 pol tica manifestaci n de polic as en181019095432

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’associació Jusapol ha presentat una denúncia davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat, Quim Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el director general de l’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, per delictes relatius a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques. Fonts de l’alt tribunal català han confirmat que s’ha registrat la denúncia i que s’ha designat com a ponent la magistrada Maria Eugènia Alegret, que haurà de decidir si l’accepta a tràmit la demanda.

L’associació vol que siguin citats com investigats per haver incitat a l’odi i el boicot en la manifestació de policies espanyols i guàrdies civils del 29 de setembre a Barcelona, convocada per exigir una millora salarial i per retre homenatge als que van participar enl’operació Copèrnic desplegat per frenar l’1-O.

En el seu escrit, considera que el dispositiu de seguretat va ser "insuficient" i va respondre a instruccions polítiques dels denunciats. Destaca que els participants van ser "insultats i agredits" animats pels denunciats. Es queixen que es permetés la contramanifestació independentista, animant fins i tot a participar-hi per part de Torra.

"Incitació a l’odi i la violència"

Jusapol aporta diferents notícies, entre les quals una en què apareixen declaracions del mateix Torra animant a ocupar la plaça de Sant Jaume perquè no ho fessin els policies espanyols. També cita declaracions de Miquel Buch acusant el sindicat de "provocar" i, segons el parer de Jusapol, "justificant així les agressions sofertes i les resolucions adoptades per impedir i boicotejar la manifestació".

Notícies relacionades

Segons el seu parer, les manifestacions convocades per l’ANC, els CDR i la CUP "incentivaven l’odi i la violència cap als policies nacionals i guàrdies civils". "Aquest recolzament de les autoritats va ser eficaç i suficient perquè l’ACN, els CDR i la CUP actuessin fora de la legalitat, ocupessin la plaça de Sant Jaume i anessin a buscar la manifestació de Jusapol per insultar i agredir els seus manifestants, sabent que els Mossos no utilitzarien tots els mitjans per impedir-ho", apunta la denúncia.

Segons Jusapol, la “inseguretat física” dels manifestants en vista del seguiment amenaçador i violent dels acòlits dels denunciats i les agressions verbals i físiques rebudes per molts dels participants "era un objectiu" buscat pels denunciats "per evitar així la presència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil,contra la qual han mostrat el seu rebuig i odi". Jusapol denuncia insults, amenaces i agressions amb pintura i àcid.