TROBADA A LLEDONERS

Junqueras i Iglesias insten Sánchez a moure's pels presos

"Nosaltres ja hem fet la nostra feina. Ara li toca al Govern", diu el lider morat

ERC reclama a l'Executiu espanyol que "insti a actuar la Fiscalia" o l'Advocacia de l'Estat

whatsapp-video-2018-10-19-at-155330 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena / Miguel Ángel Rodríguez

Fa poc més d’un any Oriol Junqueras i Pablo Iglesias es reunien a casa de Jaume Roures. Aquest divendres a la tarda s’han tornat a veure, però a la presó de Lledoners. Han canviat moltes coses en aquest temps. El líder morat ha passat a ser el principal aliat del Govern espanyol mentre que l’exvicepresident català complirà d’aquí dues setmanes un any empresonat. Sobrevolant la presó, la idea que ja va plantejar en el seu momentXavier Domènechi que ha tornat a posar sobre la taulaAda Colauuna entesa per recolzar els comptes de l’Estat, de la Generalitat i de l’Ajuntament. Per tant, sobre els Pressupostos estatals, tant Junqueras com Iglesias han volgut enviar un missatge a Pedro Sánchez després del seu retrobament. O Sánchez es mou pels presos, o no tindrà comptes.

“Junqueras ha dit sobre els pressupostos que ERC no s’asseurà en cap taula de negociació si no hi ha les condicions. Si el Govern no fa un moviment no ens hi asseurem”, ha explicat Joan Tardà, portaveu republicà al Congrés, que ha assistit a la reunió al costat del president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià. Mentre Tardà ha parlat d’“instar a actuar la Fiscalia”, des de Madrid el vicepresident Pere Aragonès plantejava els “diferents mecanismes” que té el Govern espanyol per demostrar el seu compromís amb els presos, posant l’accent en el fet que estan personats en la causa de l’1-O a través de l’Advocacia General de l’Estat. “Hi ha bones paraules de ministres dient que no estan d’acord amb la presó preventiva, ho valorem. Valorem les bones paraules i esforços de Pablo Iglesias, però s’han de traslladar als fets perquè hi ha persones que continuen a la presó”, ha comentat Aragonès en la cadena SER després d’haver-se reunit amb la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño. 

ERC, com ha comentat Tardà, ha agraït el gest d’Iglesias i ha qualificat la trobada entre el podemista i Junqueras (que ha durat dues hores i mitja) com una "reunió útil i amb bona sintonia". El líder morat, que ha anat acompanyat de la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, i del tinent d’alcalde de Barcelona, el comú Jaume Asens, ha compartit la mateixa anàlisi després d’haver passat quatre hores al centre penitenciari. "No voldria haver de tornar a la presó per haver de parlar amb adversaris polítics". A més de parlar llargament amb Junqueras també ha volgut veure la resta de presos independentistes que estan confinats a Lledoners: Jordi Cuixart, que ja va visitar a l’estiu, i també Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. 

"Hem pogut parlar d’economia, política i drets i llibertats", ha reflexionat Iglesias sobre el seu retrobament amb Junqueras, en què han tornat a constatar la sintonia. El secretari general de Podem ha afirmat que la seva formació i ERC estan "d’acord" en el fonamental de les mesures econòmiques que s’haurien d’aplicar, tot i que considera que "encara és aviat perquè hi puguin haver les condicions per parlar de pressupostos". En aquest moment ha decidit passar el testimoni a Sánchez. "Podem negocia en nom de Podem, el grup confederal en nom del grup confederal i al Govern li toca ara fer gestos [...] Ja ens hem mogut , contribuint al diàleg i a la distensió perquè hi hagi acords polítics, però ara al Govern li toca moure’s", ha comentat Iglesias.

Hores abans, en una entrevista a 'Espejo Público' d’Antena 3, havia apuntat que "no sembla gaire assenyat demanar a un Govern que pressioni la fiscalia". Després de sortir de la presó ha preferit no mullar-se sobre quin paper hauria de tenir aquest estament. La setmana que ve està previst que el Tribunal Suprem obri judici oral, per la qual cosa tant la Fiscalia com l’Advocacia hauran de donar a conèixer els seus plantejaments.  

Notícies relacionades

El PP ja ha anunciat aquest divendres que vetarà els Pressupostos al Senat, la qual cosa obligarà Sánchez a garantir la majoria absoluta en el Congrés per poder neutralitzar el veto. El cop de porta popular a la Cambra alta provocaria haver d’esperar dos mesos més per intentar aprovar-los, perquè aquesta situació té caducitat: després de 60 dies ja només és necessària la majoria simple. I, en un altre front, Brussel·les també estreny Sánchez. L’esborrany dels Pressupostos del 2019 remès pel Govern no convenç la Comissió Europea, que en la carta remesa aquest divendres a Espanya adverteix que el projecte augmenta la despesa pública i corre el risc d’incomplir l’objectiu de dèficit públic.

Cop de porta de la CUP a Puigdemont

Després del protagonisme i expectació generat per la cita d’Iglesias i Junqueras,Carles Puigdemonthavia convocat dilluns una cimera a Brussel·les de partits i entitats sobiranistes. La CUP ha sigut el primer partit en desmarcar-se públicament al considerar, en un comunicat, que un “espai multilateral de debat hauria de ser més rigorós, discret i sense interessos partidistes”.