CONSELL POLÍTIC EXTRAORDINARI

La CUP debatrà si deixa escons buits si la legislatura avança en l'"autonomisme"

Els anticapitalistes es reuniran aquest dissabte per decidir quin paper han de jugar els seus diputats i quina és la seva aposta per a les municipals i els judicis per l'1-O

En un dels documents es plantegen abandonar la Cambra, tot i que fonts del partit neguen que arribi a obtenir prou suports

zentauroepp43334367 barcelona  14 05 2018 ple parlament  sesion de investidura d180809220732

zentauroepp43334367 barcelona 14 05 2018 ple parlament sesion de investidura d180809220732 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP es reunirà aquest dissabte aPalamós(Baix Empordà) per acordar la seva estratègica política a "mitjà i llarg termini" en una legislatura que no respon als seus designis. Els anticapitalistes s’entaularan per discutir quin ha de ser el paper dels seus quatre diputats del Parlament, després que insistissin que no garantiran estabilitat a un Govern "autonomista". Un dels textos que debatran planteja la possibilitat de boicotejar la Cambra catalana en vista de la "paràlisi" en la qual consideren que s’ha sumit i apunta que els seus parlamentaris s’haurien d’absentar sempre que "se segueixi amb l’autonomisme"

La seva aposta per "passar a l’oposició activa", després de facilitar la investidura del president de la Generalitat, Quim Torra, volen que sigui revisada pel secretariat nacional i els representants de les territorials, atenent les últimes topades entre JxCat i ERC, i la distància que els separa de les seves decisions parlamentàries. 

Els anticapitalistes debatran diferents documents amb propostes que "no seran de caràcter binari", segons fonts de la CUP, i que van des de les eleccions municipals fins a la resposta que consideren que s’ha de donar als judicis perl’1-O, sempre amb una clara aposta per les mobilitzacions al carrer.

Escenari improbable

Respecte a la proposta de boicotejar el Parlament, les mateixes fonts apunten que és un escenari que no creuen que arribi a aprovar-se i que, en tot cas, es veuria reduït a "activitats parlamentàries concretes" si arriben a avalar la proposta, però que en cap cas "abandonaran els seus escons". I és que rebutgen que es torni a obrir la veda d’abandonar la Cambra catalana, ja que això ho van discutir a fons en l’últim consell polític celebrat a Cervera (Lleida) el 13 de maig passat i sembla, de moment, un consens inamovible.

Una altra qüestió de fons és resoldre si han d’exigir una convocatòria electoral, tot i que els principals sectors del partit ho descarten perquè no va acompanyada d’una tàctica per sortir beneficiats. També es pregunten si han de provar de recuperar la unitat d’acció de l’independentisme i deixar de mantenir-se en l’ofensiva. El que sembla clar és que no votaran a favor dels Pressupostos del Govern, una cosa que ja estan advertint de fa temps i que les bases hauran de ratificar.

Notícies relacionades

L amajoria de veus indiquen que "no serà un debat transcendental" sinó que "forma part dels seus intensos debats de fons", tot i que la convocatòria sigui extraordinària. "Si algú espera que dissabte hi hagi una gran bomba de canvi de l’actuació política de la CUP, s’estarà equivocant", va advertir el diputat Vidal Aragonès en roda de premsa.

Un congrés "del poble català"

Des de Poble Lliure, un sector de l’organització, proposen crear un Congrés Nacional del Poble Català, que reculli totes les forces polítiques favorables a la república; començar a forjar una "institucionalitat nova" amb el Consell per la República i l’Assemblea d’Electes, i organitzar "campanyes de boicot" contra les empreses de l’Ibex 35. D’altra banda, Endavant destaca que "la no implementació de la república ha obert portes a l’autonomisme més mediocre i caduc" i asseguren que els independentistes "no han estat a l’altura del poble".

Temes:

CUP Catalunya