LA NEGOCIACIÓ DELS COMPTES

Iglesias demanarà a Junqueras recolzament als PGE per "avançar la llibertat dels presos"

El líder de Podem es reunirà amb el dirigent d'ERC divendres a Lledoners

Els republicans insisteixen que no negociaran mentre els dirigents segueixin a la presó

fcasals45496748 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017105647

fcasals45496748 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017105647

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es reuniràdivendres  amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners, per intentar sumar el recolzament dels republicans a l’esborrany de Pressupostos que els morats han negociat amb Pedro Sánchez. Ahir Iglesias va afirmar al Congrés que demanarà a Junqueras un «esforç» per recolzar aquests comptes, perquè, segons la seva opinió, anirà en benefici de la situació dels dirigents independentistes empresonats. 

“Per avançar ensolucions democràtiques a Catalunyai per avançar la llibertat dels presos, que jo crec que és necessària per normalitzar la política, és molt important intentar mantenir la majoria que va treure al PP del Govern», va afirmar el dirigent morat amb referència a l’aliança entre el PSOE, Podem i els partits independentistes, que va suposar la sortida deMariano Rajoy de la Moncloa.Mariano Rajoy de la MoncloaSánchez necessita reeditar aquest pacte per aprovar els Pressupostos al Congrés dels Diputats si vol arribar a culminar la legislatura, que s’acabarà el 2020, d’una manera més tranquil·la.

"No haurien d’estar a la presó"

Iglesias va comentar als periodistes als passadissos del Congrés que va comunicar al cap de l’Executiu la seva intenció de reunir-se amb Junqueras i que va percebre que Sánchez veia “normal” que celebri trobades amb altres polítics. En aquest context va assenyalar que també es veurà ambCarles Campuzano(PDECat) i Aitor Esteban (PNB). No té previst, ara per ara, no obstant, reunir-se ambCarles Puigdemonta Bèlgica. 

El dirigent morat no sap si també tindrà opció devisitar Jordi Sànchez a la presó. A finals de juny, ja va veurea Soto del Real el president d’Òmnium Cultural,Jordi Cuixart. “És la meva obligació parlar amb tothom”, va dir després d’afirmar que creu que és fonamental “desjudicialitzar” el conflicte català i mostrar la seva “solidaritat” amb els dirigents independentistes. “No haurien de ser a la presó”, va remarcar.

El polític morat considera que "no hi ha raons jurídiques" perquè segueixin entre reixes, sobretot perquè també "hi ha molts tribunals europeus que estan dient que no se sostenen algunes acusacions". “Crec que és una mala imatge per a Espanya, però lògicament, com a membre del poder legislatiu, no puc dir el que han de fer els fiscals”, va continuar. 

Casado, amb Merkel

La iniciativa d’Iglesias no va agradar gaire. Ni tan sols a ERC. Gabriel Rufián ho veucom una mesura de pressió als republicans quan el que hauria de fer Podem, des del seu punt de vista, és intentar que la Moncloa alliberi els polítics empresonats.

En la sessió de control al Govern, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va lamentar que Sánchez hagi d’anar "a una presó" a negociar els Comptes per ser "un quart d’hora més" a la Moncloa.

Notícies relacionades

El president del PP, Pablo Casado, es va estrenar en l’habitual cita dels conservadors europeus prèvia al Consell de Brussel·les i davant de la premsa va difuminar una mica l’ímpetu crític contra els Pressupostos. Va descartar que volgués parlar malament d’Espanya davant de la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui es va reunir tot sol, informa Ana García. El que sí que pensava fer davant dels dirigents del Partit Popular Europeu era avisar-los que Sánchez vol un dèficit de l’1,8% per a l’any vinent i no d’un 1,3% (el tancat per Rajoy) per “poder gastar 6.000 milions d’euros més” i “finançar una campanya electoral llarga” de dos anys. 

En el Govern es fan el desentès a aquestes crítiques i, mentre Iglesias ho intenta amb els independentistes, la Moncloa ha començat, com estava previst, amb el PNB. El diputat basc Esteban ja ha rebut la trucada del Ministeri d’Hisenda per tancar la primera cita.