ENTREVISTA A EURONEWS

Puigdemont vol negociar un referèndum "en pla d'igualtat" i sense presos

L'expresident assegura que si fa 40 anys s'hagués pactat un marc federal a l'alemanya avui no s'estaria demanant la independència

zentauroepp45426880 graf4678  t rshavn  islas feroe   11 10 2018   el expresiden181017133500

zentauroepp45426880 graf4678 t rshavn islas feroe 11 10 2018 el expresiden181017133500 / Alvur Haraldsen

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident Carles Puigdemont es mostra disposat a negociar un referèndum amb el Govern espanyol sobre el futur de Catalunya, però amb la condició que es faci "en un pla d’igualtat" i sense polítics independentistes a la presó.

Quan li han preguntat en una entrevista que el canal Euronews emetrà divendres si acceptaria un referèndum, Puigdemont ha dit que "depèn del contingut" i ha insistit que l’independentisme és conseqüència de les quatre dècades d’experiència constitucional a Espanya.

"Si fa 40 anys haguéssim estat en un marc de federalisme a l’alemanya, avui no demanaríem la independència", assenyala, abans d’afegir que el Tribunal Constitucional va retallarl’Estatut  que havia proposat el Parlament el 2005. Si s’hagués acceptat aquest Estatut, "evidentment no seríem aquí ara" perquè aquesta sentència "va marcar un límit", ja que el Constitucional va dir que "no es pot anar més lluny", creu Puigdemont.

"En els 40 anys que fa que tenim aquesta Constitució ho hem intentat tot, menys la independència, i no hem tingut èxit", constata, i remarca que "el que ha d'estar a sobre de la taula és que la decisió pertany als ciutadans de Catalunya".

Cohn Bendit, entrevistador

"Les condicions per a una veritable negociació, per a un veritable diàleg, han de ser en un pla d’igualtat", afirma Puigdemont en l’entrevista, feta per l’exeurodiputat ecologista Daniel Cohn Bendit. Així mateix, l’expresident afirma que "no és acceptable que hi hagi gent a la presó" i que tractin els líders independentistes com a "criminals".

En qualsevol cas, argumenta que caldria posar-se d’acord sobre la gestió dels resultats d’un eventual referèndum, per exemple en què significaria un rebuig d’un nou estatut.

Posa èmfasi que un any després de l’1-O "hi ha més de dos milions de persones que continuen defensant la independència de Catalunya".

Notícies relacionades

Puigdemont, que reconeix que l’independentisme ha comès errors, reitera que al final "la decisió correspon als ciutadans de Catalunya, no és una decisió que poden prendre els governs ni els parlaments".

I s’esforça a negar que hi hagi "confrontació civil" a Catalunya: "Totes les societats democràtiques tenen debats profunds, i això no és un perill. El perill és no resoldre-ho de forma democràtica".