CANVI CLIMÀTIC

El Govern no retirarà tot el recurs a la llei de canvi climàtic catalana

Ribera explica al conseller Calvet que el 'fracking' i alguns temes de fiscalitat són de competència estatal

La ministra confirma la seva intenció de retirar la resta de la demanda davant del Tribunal Constitucional

fcasals45498209 madrid 17 10 2018  pol tica   la ministra para la transici n181017135302

fcasals45498209 madrid 17 10 2018 pol tica la ministra para la transici n181017135302 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Poc després de prendre possessió, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va comprometre a retirar el recurs presentat per l’anterior Govern del PP davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de canvi climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya però els mesos passen sense que la promesa es compleixi. La ministra ha confirmat aquest dimecres al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que es manté la intenció inicial però li ha comunicat que probablement no es podrà retirar el recurs d’alguns punts perquè són de competència estatal.

Així ho ha expressat el representant de la Generalitat a la sortida de la trobada que s’ha celebrat a Madrid. Calvet ha explicat que els punts de discrepància afecten el fracking i temes de fiscalitat com l’impost al C02. En aquest últim cas, si el Govern, en línia amb les directives europees, decidís implantar un impost estatal sobre el C02 tampoc seria viable el que preveu la llei impugnada.

La Generalitat manté la demanda

La Generalitat manté la demanda de retirada total del recurs i els punts de discrepància seran analitzats pels equips jurídics de les dues administracions per arribar a un acord, segons han confirmat fonts de Transició Ecològica.

Notícies relacionades

“Nosaltres mantenim la intenció d’aplicar la llei de manera íntegra i en cas que la retirada sigui només parcial esperem que es pronunciï el Constitucional”, ha assenyalat Calvet. En el cas que s’implantés un impost estatal de C02, el Govern reclamaria l’import que correspondria a Catalunya “a l’haver sigut la primera Administració a proposar-ho”.

Després de la presentació del recurs, el TC va suspendre inicialment la llei, però posteriorment va aixecar aquesta suspensió. La Generalitat ha decidit no aplicar-la fins que surti la sentència o es retiri el recurs tot i que sigui parcialment, per no imposar mesures que després s’hagin de revertir.