CONFERÈNCIA

Torra demanarà a Ginebra una "mediació internacional" per a Catalunya

Reprèn la demanda d'una intervenció externa de Puigdemont

La intervenció arriba en un context de refredament de relacions de la Generalitat amb el Govern

quim

quim

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’independentisme fa temps –de fet, des de bastant abans de la declaració unilateral de l’any passat– que demana una mediació internacional per a Catalunya. L’expresident Carles Puigdemont va al·ludir de nou a la demanda el mes passat en un llibre, en el qual proposava una "mediació discreta" del president del Consell Europeu, després que fracassés en el seu afany a aconseguir una intervenció d’aquest tipus l’octubre del 2017. 

Quim Torra reprèn ara la idea. El president de la Generalitat viatjarà aquest dimecres a Suïssa per pronunciar una conferència titulada 'An international mediation for Catalonia?'. Pronunciarà el discurs a la Universitat de Ginebra, en una cita organitzada pel Global Studies Institute, a partir de les 18.30 hores.

La conferència, amb col·loqui posterior, no serà l’únic acte que Torra protagonitzarà a Ginebra. El president conclourà la jornada de dimecres amb una trobada amb la comunitat catalana a Suïssa. A la recepció hi participarà també el delegat del Govern al país, Manuel Manonelles.

Assignatura pendent

La mediació internacional és sens dubte una de les assignatures pendents del procés. Una mediació que Puigdemont va esgrimir com a argument per suspendre la DUI el passat 10 d’octubre en el Parlament i que, segons diversos testimonis del Govern i del seu grup parlamentari, mai va existir. Mesos després, ha sigut el mateix Puigdemont el que ha admès que no preveu cap recolzament explícit d’Europa al procés, més enllà de continuar reclamant la mediació.

Que la UE “no falli a Catalunya”

Artur Mas va posar en marxa un desplegament més gran d’‘ambaixades’ i va intentar penetrar en l’entramat de la UE per introduir la qüestió sobiranista en la seva agenda. Mas sí que va ser rebut, en els seus viatges a Brussel·les, per comissaris europeus i alts representants de la Comissió i el Consell. Però quan fa sis anys, el novembre del 2012, poc després de la primera manifestació multitudinària amb motiu de la Diada, va pronunciar una conferència a Brussel·les per demanar el suport de les institucions comunitàries al procés sobiranista català, no va aconseguir un eco favorable. 

Juncker no rep Puigdemont

El maig del 2016, Puigdemont va protagonitzar una visita també a Bèlgica en què va assegurar no haver demanat cap entrevista amb els mandataris de la UE. Al final del viatge, la Comissió Europea va desmentir al president i va revelar que sí, que aquest havia sondejat la possibilitat de ser rebut per Jean-Claude Juncker, president  de l’executiu comuntari, i també pel llavors president de l’Eurocambra Martin Schulz. En els dos casos la resposta va ser negativa.

Notícies relacionades

En un llibre de recent publicació, Puigdemont insisteix en la necessitat d’una “mediació internacional independent”. Per a aquesta comesa assenyala que qui pot fer aquest paper és Donald Tusk, el president del Consell Europeu. "Fins ara és l’únic que s’ha expressat d’una manera molt correcta", apunta Puigdemont. Tusk va ser qui va reclamar a Puigdemont públicament, el 10 d’octubre passat, que el Govern no executés la Declaració d’Independència: "No anunciï res que impossibiliti el diàleg", li va demanar públicament.

Xoc institucional pel Rei

El viatge de Torra a Suïssa arriba en un context de refredament de relacions amb el Govern malgrat que es mantenen les reunions bilaterals i es preveuen avenços en el desbloqueig de lleis socials suspeses pel Constitucional. Un TC al qual el Govern recorrerà de nou contra la resolució votada per la majoria del Parlament que reprova el rei Felip VI per la seva actuació després de l’1-O i que aposta per l’abolició de la monarquia. La vicepersidenta del Govern, Carmen Calvo, ha al·legat que “un parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d’Estat d’aquest país”. La portaveu del Govern, Elsa Artadi li ha contestat poc després: "Que el Govern recorri pronunciaments polítics és una cosa no gaire diferent del [que feia] el Govern anterior, res del que fa el Govern ajuda la imatge del rei", ha conclòs.