CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Exteriors veta el delegat del Govern de Flandes per recolzar el procés

El ministeri retira tota representació diplomàtica de la regió belga a Espanya

Borrell respon així als reiterats atacs del president del Parlament flamenc

zentauroepp45134922 mia15  nueva york  ny  ee uu    21 09 2018   el ministro esp180921192435

zentauroepp45134922 mia15 nueva york ny ee uu 21 09 2018 el ministro esp180921192435 / Miguel Rajmil

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espanyol ha optat per exhibir fermesa amb Bèlgica per la reincidència del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en els seus atacs contra Espanya. Després d’haver convocat aquest dimarts i per tercera vegada en un mes l’ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, li ha comunicat en persona que retira l’estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes, André Hebbelink.

Abans de la cita, Borrell havia avançat que la seva conversa amb Calcoen tindria “una mica més de contingut” que les meres “advertències” del Govern. En mitja hora de reunió, el ministre va reiterar a l’ambaixador belga el "malestar" de l’Executiu per les declaracions del president del Parlament flamenc, que ha considerat "inacceptables i impròpies d’un país amic i aliat" i "contràries al’esperit de fraternitat entre pobles que comparteixen un projecte comú en el marc de la UE".

Per això, i d’acord amb l’article 9 del Conveni de Viena de Relacions Diplomàtiques del 1961, "Espanya deixa de considerar" Hebbelinck "com a agent diplomàtic, i se li retiren els corresponents privilegis i immunitats". "Com qualsevol ciutadà de la UE, pot seguir, si ho desitja, prestant serveis, com a personal de la missió, però sense estatus diplomàtic".

A més, Exteriors "no acreditarà d’ara endavant com a personal diplomàtic de l’Ambaixada del Regne de Bèlgica cap persona que exerceixi la funció de delegat o representant de la regió de Flandes a Espanya".

Tercera queixa

El ministeri ha anat elevant el to de la protesta davant de Bèlgica i, després que les anteriors queixes diplomàtiques les emetessin un secretari d’Estat i una directora general del ministeri, en aquesta ocasió va ser personalment Borrell qui va trobar-se amb Calcoen.

Notícies relacionades

La primera protesta formal va arribar el 20 de setembre, quan l’ambaixador belga va ser convocat per donar explicacions per la carta que Peumans va escriure a l’expresidenta del ParlamentCarme Forcadellen què afirmava que el Govern espanyol no compleix "les condicions per ser part d’una UE democràtica". Uns dies després, Calcoen va tornar a ser convocat quan després de ratificar-se el dirigent flamenc en les seves crítiques.

Però el president del Parlament de Flandes va tornar a atacar Espanya dimecres passat, quan va qualificar d’"inadmissible" l’empresonament dels polítics independentistes per l’1-O i va insistir que "el Govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d’una Europa democràtica". "Tancar polítics és un acte de violència", va dir Peumans, del partit nacionalista de la Nova Aliança Flamenca durant la inauguració de l’exposició ‘La revolució de les urnes’, en què també ha participat l’expresident catalàCarles Puigdemont.