La Generalitat apel·la de nou a la unitat i fa una picada d'ullet als comuns

Artadi anuncia avenços amb l'Estat per desbloquejar la llei catalana de vivenda i en contra la pobresa energètica

La portaveu acusa el Govern de seguir la "repressió" per idees polítiques en el primer aniversari de l'empresonament de Cuixart i Sànchez

zentauroepp44361430 barcelona  17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043

zentauroepp44361430 barcelona 17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu de la GeneralitatElsa Artadi, ha assegurat que la Generalitat pot mantenir el rumb durant la legislatura malgrat haver perdut la majoria al Parlament. En aquest sentit, ha fet una picada d’ullet als comuns. “Hi ha ponts que podem continuar fent amb els comuns”, ha apuntat. La portaveu ha anunciat que el vicepresident Pere Aragonès "s’ha vist amb tots els grups" parlamentaris per abordar els comptes del 2019 i ha remarcat –al ser preguntada sobre si descarta el PSC per aprovar els comptes– que "ara s’arriba a més acords amb els comuns que amb el PSC, amb el qual hi ha una distància evident" al Parlament. Alhora, Artadi també ha advertit: "Ara no podem canviar l’objectiu de la nostra legislatura". La portaveu també ha destacat novament la necessitat "indispensable" que existeixi "unitat estratègica" sobiranista.

Respecte als Pressupostos de l’Estat, la portaveu ha remarcat que els avenços negociadors amb el Govern del PSOE en matèries sectorials no necessàriament han d’estar condicionats a l’aprovació dels comptes, sinó que poden prosperar al marge d’aquest projecte. I, tot i que ha afirmat que la comissió bilateral en matèria d’infraestructures amb l’Estat, celebrada aquest dilluns, "no va anar bé" perquè la proposta del ministeri sobre inversions pendents no es considera justa per part del Govern, Artadi sí que ha anunciat avenços amb l’Executiu de Madrid per desbloquejar la llei 24/2015 sobre vivenda i pobresa energètica i altres normatives suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies de l’anterior Govern del PP. "Som moderadament optimistes", ha afirmat, a l’espera d’una reunió per formalitzar l’acord i poder aplicar també la llei de vivenda del 2016 del Parlament, a més a més de la de protecció social i la del canvi climàtic. "S’està avançant", ha afegit, amb la voluntat de tancar un acord "com més aviat millor".

Aniversari de l’empresonament de Cuixart i Sànchez

Artadi ha sigut, a més, contundent en el primer aniversari de l’empresonament en presó preventiva dels líders de l’independentisme civil, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i ha acusat el Govern de perpetuar la "repressió per idees polítiques", perquè, segons Artadi, no "es cerca justícia sinó revenja". "I els que s’autodenominen demòcrates callen", ha etzibat. Artadi ha recordat que Amnistia Internacional i l’expresident del Tribunal Suprem han mostrat la seva discrepància amb aquest empresonament.

L’abolició de la monarquia

Notícies relacionades

Respecte a la decisió del Govern del PSOE de portar al Tribunal Constitucional la votació del Parlament per la qual es va reprovar la monarquia i es va demanar la seva abolició, Artadi ha respost que "el Parlament l’escull la gent i, per tant, representa també la majoria de la voluntat popular; en canvi, el rei, no; per això, es va aprovar per una majoria a la Cambra. Que el Govern recorri pronunciaments polítics no és gaire diferent del Govern anterior. No fan cap favor a la imatge del Rei".

Vot electrònic per als residents a l’estranger

D’altra banda, la Generalitat ha aprovat l’avantprojecte de llei de votació electrònica per als catalans residents a l’estranger, per "garantir l’efectivitat de l’exercici del dret de vot d’un col·lectiu que troba especials dificultats per votar de manera presencial". És la segona vegada que s’aprova el projecte i, segons ha destacat el conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, si no hagués sigut per l’aplicació de l’article 155, no hauria fet falta reprendre la iniciativa legislativa. Maragall ha destacat les "debilitats" del mètode del vot per correu des de l’exterior.