UN ANY DELS 'JORDIS' A LA PRESÓ

L'ANC i Òmnium arremeten amb duresa contra Pedro Sánchez

«El que ofereixen no és diàleg, és imposició i venjança», assenyala Marcel Mauri

rjulve42540538 barcelona 16 03 2018   concentraci n independentista para re180316204330

rjulve42540538 barcelona 16 03 2018 concentraci n independentista para re180316204330 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El període de gràcia de Pedro Sánchez per a l’independentisme sembla haver vençut. En l’arena política i al carrer; amb els partits i amb les entitats. L’intent del líder socialista d’encarar la negociació pressupostària com si no estigués passant res ha provat malament, fins i tot, entre aquells que, com Joan Tardà, fa mesos que proven de contenir els seguidors hiperventilats. I, com es va veure vist aquest dimarts, a la plaça de Catalunya, en l’acte de commemoració de l’aniversari de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, també l’ANC (esperable) i Òmnium.

Va ser precisament el vicepresident de l’entitat que presideix Cuixart, Marcel Mauri, el que més directament, i durament, va interpel·lar el cap de l’Executiu espanyol. “¿Es pot parlar de diàleg quan neguen que a Escòcia hi hagués un referèndum pactat?”, va preguntar Mauri, arran del que va declarar la vicepresidenta Carmen Calvo la setmana passada. “Senyor Sánchez” va seguir el portaveu de l’entitat cultural, “¿com ens vendrà el diàleg quan la fiscalia demani 15 anys de presó? ¡Quina vergonya!”, va exclamar. En vista de tot això, Mauri va exposar les dues alternatives que ell veu per al líder del PSOE: “Això que fan vostès no és diàleg, és la resposta de sempre, imposició i venjança. O són partidaris de la solució política o són còmplices de Vox”.

La inquisició de Casado i Rivera

Mauri no va ser l’únic que va fer servir l’espantall del partit ultra. Elisenda Paluzié va llegir una carta de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, escrita al Centre Penitenciari Lledoners, en què demanava no caure en les provocacions de la ultradreta: “Oblidem-nos de la gent de Vox, dels companys de Rivera i dels amics de Casado. Si per ells fos ens cremarien a les places i carrers com feia la inquisició”.

Però en la seva missiva, Sànchez, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, va reclamar sobretot “unitat”. “La unitat és molt difícil de construir i molt fàcil de perdre. La unitat sempre és fràgil i sense unitat tot serà més difícil”, va assenyalar abans d’aconsellar la seva gent: “Manteniu-vos units i mobilitzats per la llibertat col·lectiva, reivindicant el mandat de l’1-O i compromesos amb l’horitzó de la república catalana”, va continuar Sànchez, que va defensar que la independència de Catalunya continua sent possible.

En general, pel que van dir els líders de les entitats, i també dels polítics que van fer declaracions abans de l’acte, sembla que hi ha ganes que comenci el judici. I tots van coincidir a assenyalar que l’únic veredicte plausible ésl’“absolució”.

Notícies relacionades

“Que ningú dubti que si la sentència no és absolutòria”, va declarar el president Quim Torra a tall d’advertència, “aquest poble respondrà amb tota la radicalitat democràtica amb què ho va fer els passats 1 i 3 d’octubre del 2017”, va remarcar.

També ERC, via la seva portaveu Marta Vilalta, va emfatitzar que si els Jordis són a la presó “és per les seves idees, per ser el que representen, perquè són presos polítics”, i va advertir que “la repressió no aturarà la voluntat democràtica del poble de Catalunya”.