CONSELL DE MINISTRES

El Govern central tria el PNB per començar a negociar el Pressupost

Deixa ERC i el PDECat per més endavant, amb l'esperança que triïn recolzar uns comptes socials

L'Executiu estudia aprovar divendres mesures per la resolució del Parlament de reprovació al Rei

zentauroepp45017942 pedro sanchez180913185141

zentauroepp45017942 pedro sanchez180913185141 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central diu que continua tenint “determinació, convicció i passió” per tirar endavant els Pressupostostirar endavant els Pressupostos, malgrat que les creixents dificultats per negociar-los en un context cada dia més advers poden deixar-los convertits en una mena de Pressupostos-ficció. La renovada tensió amb les forces independentistes després de la recent resolució del Parlament de reprovació del discurs del Rei de reprovació del discurs del Reii la voluntat del PNB d’arribar a un acord ha esperonatPedro Sánchez a buscar, primer, un pacte amb els nacionalistes bascos. 

Les converses, anuncia el Govern, començaran immediatament, en les pròximes setmanes. La intenció de l’Executiu és mantenir  informat Units Podem, com a socis prioritaris amb qui dijous es va pactar l’acord base.

La decisió de començar a negociar amb el PNB es pren en un escenari de tensió realimentada amb Catalunya. Fonts governamentals van assenyalar que previsiblement aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà mesures en contra de la polèmica resolució del Parlamentaprovarà mesures polèmica resolució , tot i que sense confirmar si es tracta d’un recurs al Tribunal Constitucional o un altre tipus d’actuacions. 

Fotografia frustrada

Notícies relacionades

Més enllà de la mesura concreta que s’aprovi, el Govern ha sortit a defensar el paper institucional de Felip VI i la conveniència que es busqués una fotografia oficial el 12 d’octubre passat amb els tres poders de l’Estat. Un error va fer que la imatge no pogués prendre’s finalment. 

"La reprovació del Rei és molt mal rebuda pel Govern perquè considera que hi ha una utilització institucional per a propòsits independentistes que no representen la societat en el seu conjunt", va valorar la portaveu, Isabel Celaá, que va insistir que l’Executiu no pot cedir a les pressions sobiranistes, que condicionen la negociació pressupostària a la llibertat dels dirigents independentistes presos. "L’Executiu no pot actuar i ells ho saben molt bé", va concloure la també ministra d’Educació, remarcant la importància de respectar la separació de poders.