DECLARACIÓ

Jordi Sànchez: "Mai ens va arribar cap advertència o prohibició de cap jutjat ni de cap fiscalia"

L'expresident de l'ANC va assegurar davant de Llarena que serà independentista fins que es mori

Cuixart va defensar que la seva defensa del dret a l'autodeterminació sempre ha estat guiada pel principi de la no-violència

zentauroepp40433399 madrid 06 10 2017 politica   jordi sanchez   jordi cuixart t181015091457

zentauroepp40433399 madrid 06 10 2017 politica jordi sanchez jordi cuixart t181015091457 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sis mesos després d’ingressar en presó preventiva per la concentració davant la Conselleria d’Economia els dies 20 i 21 de setembre del 2017, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van comparèixer davant del jutge Pablo Llarena i van defensar el dret a l’autodeterminació, i van posar èmfasi que sempre ho van fer pacíficament. A més, segons els àudios que aquest dilluns ha tret a la llum Catalunya Ràdio, Sànchez va retreure al jutge que en cap moment van rebre cap requeriment judicial o de la fiscalia advertint-los que el que estaven fent era un delicte i les conseqüències que se’n podien derivar.

"Fa sis mesos que estic separat de la meva família i del meu país i estic ingressat a Soto del Real. ¿Per quin motiu? ¿Per què el que fins a l’1-O no era considerat delicte, a partir de l’1-O era un delicte que em va portar a mi a compartir presó amb Cuixart a Soto del Real? És una pregunta que m’he fet moltes vegades i no hi he trobat resposta. Mai, mai, mai ens va arribar cap advertència ni cap prohibició de cap jutjat ni de cap fiscalia", va declarar Sànchez al Suprem.

L’expresident de l’ANC i diputat de JxCat es va reafirmar també en el seu independentisme: "Quan vaig néixer no ho era, no és genètic, però probablement ho continuaré sent fins que em mori perquè crec en la llibertat i en l’exercici del dret a l’autodeterminació". Així mateix, va opinar que únicament la "via dialogada" trobarà una solució al conflicte polític.

Finalment, Sànchez va rebutjar que l’ANC hagi fet créixer l’independentisme i va considerar absurd creure que "uns quants" tenen la capacitat "per abduir una majoria". "És no acceptar l’existència d’un problema, o intentar-lo amagar o simplement tenir un desconeixement de com funcionen avui les societats democràtiques; Catalunya no és Corea del Nord", va afegir.

Cuixart i la "no-violència"

D'altra banda, el president d’Òmnium Cultural va destacar la seva aposta per la no-violència i el pacifisme, i va considerar que, "atès l’arrelament social" de la seva entitat, aquests missatges han calat en el conjunt de la ciutadania. Així mateix, va defensar el seu dret a reivindicar el dret a l’autodeterminació, emparant-se en la llibertat d’expressió, de manifestació, així com el dret a la protesta i a la dissidència.

Notícies relacionades

"Sempre totes les meves actuacions han sigut en el marc del meu legítim dret a defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya, i ho he fet sempre tal com es recull en aquest pacte internacional de drets civils i polítics ratificat per Espanya. Sempre he dut a terme les meves activitats en l’exercici d’aquest dret i llibertat que ens empara a tots, llibertat d’expressió, la llibertat de manifestació, la llibertat ideològica, el dret a reunió, el dret a associació i de participació política, i que això inclou de forma essencial el dret a la protesta, el dret a la dissidència, i a la mobilització i a la pressió social", va afirmar.

Cuixart va rebutjar també la competència del tribunal per jutjar-lo i va denunciar indefensió, així com que la causa atempta directament contra la seva "llibertat ideològica i d’expressió".