INVESTIGACIÓ

L'ANC va demanar als bombers que col·laboressin amb els CDR

Amb missatges de mòbil els va organitzar fixant-los horaris, vestimenta, col·locació al carrer i missions de seguretat

"Que no se'n vagi ningú. Pot ser que hàgim de defensar les nostres institucions", els va ordenar el 27 d'octubre

undefined40215705 barcelona   21 09 2017       pol tica       concentraci n  d181015012553

undefined40215705 barcelona 21 09 2017 pol tica concentraci n d181015012553 / JORDI COTRINA

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"Ja hem declarat la independència!!!! Però que no se’n vagi ningú. No sabem què passarà les pròximes hores. Pot ser que hàgim de defensar les nostres institucions", els va dir als seus associats la sectorial de bombers de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) el divendres 27 d’octubre del 2017.

Un xat d’organització de mobilitzacions de bombers a què ha tingut accés EL PERIÓDICO va emetre aquest missatge a primera hora de la tarda. En el Parlament, la majoria independentista havia aprovat tota sola una proposta de resolució per a la constitució d’una "república catalana com a estat independent, sobirà, democràtic i social".

Era el que els bombers independentistes havien estat cridant en clau "Festa Major" durant la setmana prèvia, que el sobiranisme va viure amb expectació. El dimecres 25, l’ANC va dir als seus bombers: "Us demanem PACIÈNCIA (en majúscules en el missatge original). En breu rebreu el programa de la Festa Major al vostre grup territorial". El mateix missatge, enviat als seus mòbils, afegia una exigència entre l’èpic i el bèl·lic: "També us demanem COMPROMÍS. Ara és l’hora. No podem defallir".

Tres dels missatges enviats per la sectorial de bombers de l’Assemblea Nacional Catalana a l’octubre i novembre del 2017 en el seu xat d’organització de mobilitzacions / EL PERIÓDICO

Complement dels CDR

A la tardor del procés diverses crides de l’Assemblea als bombers els van indicar que s’havien de combinar amb els CDR. El 8 de novembre, hores abans de la vaga general convocada a Catalunya per l’endemà, el xat va emetre, entre altres instruccions, la d’"acudir amb el mòbil carregat, bateria, aigua i menjar" o, als telèfons, "revisar les mesures de seguretat: contrasenya per desbloquejar, esborrar determinades converses..." Però la primera de la llista era: "Col·labora amb els CDR". 

Els Comitès de Defensa de la República van bloquejar nombroses carreteres en aquella vaga. A prop de Girona, a l’N-II, va créixer la tensió entre una patrulla de mossos i els bombers quan aquests es van negar a la petició d’aquells d’apagar unes bales de palla que cremaven a la calçada.

Quatre mesos després, després de la detenció, el 25 de març a Alemanya, de Carles Puigdemont, l’ANC va instar els bombers a "participar en tots els actes i convocatòries que es facin des dels CDR i les entitats sobiranistes".

En fila i d’uniforme   

Nombrosos bombers de Catalunya, entre els quals l’independentisme té forta implantació, van participar en  les mobilitzacions grans de l’ANC. Però les seves aparicions no eren espontànies; responien a ferms codis d’organització enviats als seus mòbils.

Com si fossin esquadrons, l’ANC els va indicar normes d’uniformitat, punts de concentració i disposició d’efectius per formar. L’entitat no ha volgut comentar aquests extrems.

El 10 d’octubre, de cara a la tensíssima sessió en el Parlament, van ser cridats a acudir a la Ciutadella de Barcelona "de paisà", però portant a les seves motxilles "la jaqueta d’alta visibilitat i el casc F-2 [...] La jaqueta i el casc només ens els posarem si es dona la consigna".

El 3 d’octubre, l’ANC els va indicar: "Caminem en fila fins a Plaça Tetuan. Allà la manifestació gira cap el Parlament, baixant per passeig de Sant Joan... Ens agrupem per baixar junts".

Bombers forestals en la manifestació del 8 de novembre del 2017 a Barcelona. La foto està presa al pas de la marxa davant de la Direcció Superior de Policia, a la Via Laietana / MARTÍ FRADERA

Les normes internes van incloure nombroses ordres d’encriptació de les seves comunicacions –renovar les contrasenyes dels mòbils i de les aplicacions, desconnectar el GPS, esborrar còpies de seguretat automàtiques, utilitzar l’aplicació de missatges efímers Signal...– així com una altra de censura: no parlar espontàniament amb cap periodista. "Estem en un moment delicat, i hem de saber què dir, com dir-ho i a qui dir-ho", els van explicar.

“Ulls oberts”

Des que l’1-0 alguns bombers es van interposar davant dels antiavalots, l’Assemblea els va utilitzar com a servei d’ordre paral·lel. Durant les manifestacions volaven missatges com aquest del 3 d’octubre: "Alerta als bombers que siguin a la Via Laietana. La gent està molt alegre i ja ha begut molta cervesa. Les papereres són plenes d’ampolles de vidre. Ulls oberts”. En altres ocasions se’ls va indicar el moment de "formar cordó" davant de les forces de seguretat.

Però no només van ser utilitzats com a parapet o servei de vigilància. També com a animadors en escarnis davant d’allotjaments de les forces policials enviades per l’Estat de cara a l’1-0. Un d’ells, el que mostra aquest vídeo, va ser gravat la nit del 4 d’octubre per guàrdies civils allotjats en un hotel de la Seu d’Urgell (Lleida). Els bombers havien situat els seus camions i cotxes oficials a l’entrada i sortida del carrer on es trobava l’hotel, i impedien la sortida o l’accés de vehicles policials.

2017-10-04-escrache-la-seu / periodico

El 3 d’octubre i més al sud, en una altra d’aquestes accions contra les forces de seguretat de l’Estat, va advertir l’ANC: "Els bombers que anireu a la manifestació convocada aquesta tarda davant de l’hotel de Pineda on és la Guàrdia Civil, ULLS BEN OBERTS. Hi ha infiltrats per allà. Volen aldarulls". Aquest missatge es va emetre a les quatre de la tarda. Dues hores després, aquest altre: "Crida a tots els bombers que us trobeu a la zona de Pineda: els companys que són allà estan demanant REFORÇOS. S’està escalfant molt l’ambient".

El comandament dels antiavalots enviats pel Ministeri de l’Interior a Catalunya va estudiar els moviments i el potencial dels bombers en les manifestacions, segons fonts policials. Els preocupava que arribessin a utilitzar l’escuma dels seus extintors, i la calçada quedés molt relliscosa en una càrrega policial, o que interposessin objectes cremant entre la policia i el públic, relaten aquestes fonts.

Boicots

Els bombers independentistes eren cridats a manifestar-se no pel seu compte i en el moment que triessin, sinó d’acord amb un cànon i horari determinats. "Recordeu que la nostra funció, allà on se’ns necessiti, serà SEMPRE la de pacificadors dels ciutadans i detectors de possibles generadors d’aldarulls. Farem servir la carta del silenci i mans en l’aire que ens ha funcionat molt bé", els van indicar el 10 d’octubre. Malgrat que els primers llocs de propietat pública en la qual van lluir estelades van ser alguns parcs de bombers de Girona, en aquest mateix missatge se’ls prohibia portar a la manifestació "CAP bandera".

Notícies relacionades

Amb semblant rigor es va indicar als bombers que havien de participar en un altre tipus de mobilitzacions. El 19 d’octubre del 2017 i el 8 de març passat, l’ANC els va convocar al que va anomenar "Acció Directa Pacífica número 1", que consistia a treure diners dels seus comptes corrents a qualsevol "dels cinc bancs principals". A l’acció de març, per indicació del xat, els bombers no podien treure menys de 110 euros. La quantitat era un símbol "per recordar el dia en què el nostre poble va demostrar la seva força: 1-0.

Les indicacions no només implicaven comportaments i recursos privats; també els béns públics. El 25 de febrer passat, durant una visita del Rei a Barcelona, els bombers independentistes van ser cridats a "rebre Felip VI amb soroll per ser el màxim responsable de la repressió de l’1 d’octubre". Hora fixada, les 21.00. I per fer-se sentir, aquesta instrucció: "Si estàs de guàrdia al parc, fes sonar les sirenes del camió".