Entrevista a l'Equador

Rajoy diu que el van fer fora l'extrema esquerra i els independentistes

En una entrevista a l'Equador, assegura que el seu govern va ser cessat per un moviment polític en el qual "el PSOE va fer un trist paper"

zentauroepp43572300 graf1088  madrid  01 06 2018   el presidente del gobierno  m180615234304

zentauroepp43572300 graf1088 madrid 01 06 2018 el presidente del gobierno m180615234304 / Diego Crespo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy creu que el seu govern va ser cessat pels "partits d’extrema esquerra" i pels "independentistes", amb un moviment polític en què "el PSOE va fer un trist paper".

"Al meu govern no el va cessar el poble espanyol, i tampoc el va cessar el meu partit. El van cessar uns partits d’extrema esquerra i uns partits independentistes, i el PSOE va fer un trist paper. I així ens va", afirma l’expresident en una entrevista publicada aquest divendres per la revista digital de la Universitat Internacional SEK de Quito i recollida per Efe.

L’entrevista, amb un grup d’estudiants d’aquest centre, va tenir lloc a la capital equatoriana el cap de setmana passat, quan l’expresident inaugurava l’any lectiu de la xarxa universitària.

Quan li pregunten sobre el procés parlamentari que va conduir al seu cessament com a cap del Govern, el juny passat, arran de la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar el Partit Popular en el cas Gürtel, Rajoy afirma que "va batallar" la moció.

"El més sorprenent és que es fa una moció de censura tres dies després que el Govern hagués tirat endavant els Pressupostos [...] Caldria preguntar al PNB per què un partit que aprova els Pressupostos, al cap de tres dies canvia de criteri", afirma.

Primer president cessat

I afegeix que "probablement hi hagi hagut falta de personalitat o por del que haguessin pogut dir alguns sectors d’alguns racons del País Basc".

Primer president de la història democràtica espanyola cessat en en una moció de censura, Rajoy es mostra "feliç" de la seva nova vida al marge de la política, i recorda els anys de crisi en què va arribar a la Moncloa el 2011.

"Espanya era un país a punt de fer fallida, amb un dèficit públic monumental. No se’l respectava en les Institucions Europees, els mercats no ens feien cas i ningú veia el futur amb optimisme. Al sortir del Govern, Espanya era un país respectat", valora sobre la seva gestió.

En la llarga entrevista, l’expresident fa un repàs de la seva vida més primerenca, als diferents càrrecs que ha ocupat en la seva carrera i també parla de la Monarquia, de la que diu que és "una institució molt arrelada a Espanya [...] que té una funció moderadora, equilibradora".

L’opinió dels seus rivals

També fa un repàs de qüestions educatives, passa pels dirigents que més l’han impressionat (esmenta els tres últims Papes) i se li demana la seva opinió sobre els seus principals rivals polítics, entre ells, l’actual president del Govern, Pedro Sánchez.

"Ha sigut un home perseverant que ha donat batalla en el seu partit per aconseguir els seus objectius. Una altra cosa són altres judicis de valor que no procedeixen aquí [...] Pablo Casado és un polític jove però expert que ja ha viscut moltes coses [...] Té molta il·lusió, moltes ganes i molta empenta. Està preparat", assegura sobre ells.

També té paraules positives per a Pablo Iglesias, el líder de Podem, de qui diu que les seves "coincidències amb ell són les que tothom coneix", però que "cal dir que és un home de bon tracte personal, cosa que, en els temps que vivim, és d’agrair".

Notícies relacionades

Albert Rivera, dirigent de Ciutadans, li reconeix el "mèrit de fabricar un partit del no-res" i afegeix que "és també, com Pedro Sánchez, un home perseverant i lluitador".

Sobre les llums i les ombres del seu Govern, prefereix no parlar de les segones, perquè és "castigar-se un mateix quan hi ha tants voluntaris per fer-ho", i de les primeres destaca el fet que Espanya, "un país trencat", passés a ser "el país amb més creixement econòmic i d’ocupació d’Europa".