CELEBRACIÓ DEL 12-O

Sánchez oferirà «solucions polítiques» a Catalunya si es rebaixa la tensió

El president advoca per trencar els blocs en la política catalana i respectar el poder judicial

Confirma el seu malestar per la reprovació al Rei i deixa la negociació dels Pressupostos per al desembre

fcasals45437972 graf5263  madrid  espa a   12 10 2018   los reyes felipe vi 181012144222

fcasals45437972 graf5263 madrid espa a 12 10 2018 los reyes felipe vi 181012144222 / Ballesteros

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez es va estrenar aquest divendres com a president del Govern al madrileny Palau Reial. Va anar amb la seva dona i la majoria del seu Gabinet a la recepció oferta pels Reis amb motiu de la Festa Nacional. Va participar en els tradicionals grupets amb la premsa en els quals, inevitablement, Catalunya va ser protagonista un any més tant per la seva situació o actualitat política –hores abans d’aquesta cita palatina al Parlament s’havia reprovat el Rei– com per la rellevància que, en vista de l’aprovació delsPressupostos per al 2019, tindrà la posició que adoptin els partits independentistes.  A tot això es va referir Sánchez sense càmeres i micròfons al davant, apostant per tenir paciència tant per iniciar les negociacions formals dels Comptes com per rebaixar la tensió amb els sobiranistes per a, si això s’aconseguís, poder posar sobre la taula “solucions polítiques”.

I és que Sánchez va explicar clarament que el pla que té al cap per a Catalunya consta de tres fases: una primera de “normalització i distensió”; una segona d’oferta de “solucions polítiques” a la greu crisi territorial que es viu des de fa anys, i una tercera i final en la qual, “inevitablement”, els catalans hauran de votar. Això sí, va insistir que no proposa cap referèndum sobre l’autodeterminació, sinó mesurar els recolzaments d’una proposta de més autogovern.

Segons el president, en aquests moments el seu Govern ha orientat la seva acció al primer d’aquests tres escenaris posant de relleu les múltiples bilaterals que s’estan celebrant en diferents camps amb la Generalitat.  Va assegurar que estan començant a donar resultats pràctics que no tardaran a materialitzar-se i va emmarcar la negociació pressupostària dins d’aquest àmbit de recerca de normalitat. Va ser llavors quan va especificar que serà “a finals de novembre o principis de desembre” quan porti el projecte de Pressupostos ja redactat al Congrés i que, a partir d’allà, s’obriran oficialment contactes a la recerca d’avals, també amb els independentistes. No és descartable que, mentrestant, Podem i especialment elscomunsfacin una feina prèvia d’acostament. “Cal tenir paciència”, va dir Sánchez, que a tota hora va advocar per intentar trencar la política de blocs, d’una vegada, a Catalunya. Sense donar-ne més detalls.

“Relacions millorables” amb PP i Cs

El cap de l’Executiu es va mostrar optimista sobre la possibilitat de tirar endavant el projecte pressupostari que ha pactat amb Pablo Iglesias. Segurament que el PNB s’hagi dit disposat a negociar-los (si s’adopten els compromisos que ja havia firmat abans amb el PP i se’n sumen altres de nous) ajuda. També va exhibir la seva determinació per esgotar la legislatura. Ni de manera remota va acceptar parlar sobre un hipotètic avançament de les eleccions generals que, segons va afirmar aquest divendres, no és entre les cites amb les urnes que s’entreveuen ja en l’horitzó immediat. I això que PP i Cs, amb els quals té una relació “millorable”, demanden contínuament comicis i fan una oposició “a l’Estat, no al Govern, donant ales a l’extrema dreta”.

Una mica més d’escepticisme va demostrar a l’hora de comentar els temps a Catalunya per a aquelles fases ja esmentades del seu pla. Inevitablement van sortir a col·lació la situació dels polítics presos i del gest que ERC demanda per a, entre altres coses, donar-li recolzament als comptes públics de 2019. “Una cosa és el poder executiu i una altra, el judicial. Cadascú té el seu camí”, va respondre el president, tancant la porta a provar d’influir en aquesta qüestió.

“Missatge” per la reprovació al cap de l’Estat

Notícies relacionades

No va ser l’únic tema difícil que, segons va admetre, afecta aquella fase de normalització que pretén superar com més aviat millor: el fet que el Parlament hagi reprovat el Rei i reclamat abolir la monarquia a iniciativa dels comuns i amb vots de JxCat i ERC no va agradar a la Moncloa. Gens. Sánchez va confirmar als periodistes que s’estudia com donar-li una resposta jurídica, malgrat ser complicat per tractar-se d’una proposició no de llei amb intencions “declaratives”. “La realitat és que l’independentisme segueix en fase declarativa, no ha fet res irregular o il·legal”, va apuntar.

De manera similar es va pronunciar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, qui va assenyalar que s’ha de trobar una manera contundent de respondre a aquest desafiament del Parlament sobre el model d’Estat i la monarquia parlamentària, perquè una Cambra autonòmica, va continuar, no ha de posar en qüestió un sistema que és en els marges de la Constitució. “Cal llançar un missatge amb la nostra resposta a la reprovació. Dins de la Constitució i de l’Estatut es pot fer política i debatre, fora, no”, va avisar. A la Zarzuela resten importància a aquesta iniciativa per no tenir valor jurídic i l’emmarquen en un context en el qual l’independentisme, per la seva pròpia situació “de divisió”, necessita “gesticular més”.