12 d'Octubre:

Milers de persones participen a Barcelona en la marxa per la unitat d'Espanya

La Guàrdia Urbana xifra en 65.000 persones els assistents a la marxa

Arrimadas i García Albiol lamenten la reprovació del Parlament al Rei

vid-20181012-wa0002 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Milers de persones, 65.000 segons la Guàrdia Urbana, han omplert el centre de Barcelona en la marxa organitzada pel moviment Espanya i Catalans sota el lema 'Barcelona, garant de la hispanitat’. Els organitzadors han xifrat l’assistència en 300.000 persones. 

► 12 d’Octubre, en directe

12 d’Octubre, en directe

Al final de la manifestació per la unitat d’Espanya, des de l’escenari instal·lat a la plaça Catalunya per acollir els parlaments dels organitzadors de la mobilització, s’ha projectat un vídeo en el qual el dramaturg Albert Boadella ha fet una imitació sarcàstica del discurs de Puigdemont al Parlament el 10 d’octubre del 2017, quan va deixar en suspens els efectes de la declaració d’independència a l’espera d’obrir una negociació.

Boadella, "president" de la satírica Plataforma per Tabàrnia, ha declarat i suspès immediatament l’"autonomia" de Tabàrnia, parodiant així l’expresident Puigdemont.

L’entitat havia convocat un paròdic "referèndum unilateral per a la creació de la comunitat autònoma de Tabàrnia", utilitzant com a "urnes" els contenidors grocs per al plàstic.

Boadella ha anunciat que en el "referèndum" tabarnès ha guanyat amb un "100,3%" dels vots el "sí" i, tot seguit, ha declarat l’autonomia de Tabàrnia, però nou segons després l’ha suspès.

La marxa, encapçalada per una pancarta amb el lema "Barcelona, garant de la hispanitat" i en la qual s’han vist nombroses banderes espanyoles, ha recorregut el passeig de Gràcia i ha conclòs a la plaça Catalunya, on s’han efectuat els parlaments.

Consignes contra els secessionistes

La consigna més repetida al llarg de la marxa ha sigut “‘Puigdemont, a prisión’", entre altres crits que també demanaven l’empresonament de l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, i càntics com ara “‘España, unida, jamás será vencida’" i “‘No nos engañan, Cataluña es España’".

En la manifestació, organitzada pel moviment cívic Espanya i Catalans, juntament amb més d’un centenar d’entitats, s’exhibien cartells amb lemes com ara “‘Aislarse es empobrecerse’", “‘El sueño más reaccionario, repetir un falso pasado’", “‘Sólo los fascistas apoyan a los golpistas’", “‘Torra y Puigdemont, racistas y golpistas son’" i "Los nacionalismos discriminan y enfrentan”

Moments abans de la manifestació, la cap d’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, ha afirmat que "cada vegada és més difícil que els ciutadans puguin expressar-se amb llibertat. Aquesta majoria silenciada pel separatisme va trencar l’espiral del silenci, va sortir al carrer i va guanyar a les urnes. Catalunya és per a tots els catalans". 

La reprovació al Rei

La líder de Ciutadans a Catalunya ha considerat "indecent" que el president del Govern, Pedro Sánchez, se segueixi recolzant en socis "populistes i separatistes" que "insulten i humilien" el Rei.

Arrimadas s’ha referit a la resolució, proposada pels comuns i aprovada també amb el recolzament de JxCat i ERC, en què es condemna el posicionament del Rei en el "conflicte català", així com la seva "justificació de la violència" policial l’1-O, i s’advoca per l’abolició de la institució monàrquica, que qualifica de "caduca i antidemocràtica".

"Són els socis de Sánchez, els populistes i els separatistes, els que han reprovat el cap de l’Estat", ha dit Arrimadas, que ha afirmat que "atacar el cap de l’Estat és atacar Espanya" i els "47 milions d’espanyols".

Sobre la reprovació del Parlament al Rei ha dit que "és indecent que el Govern es recolzi en populistes i separatistes per trencar aquest país. Que convoqui eleccions immediatament".

A més de la líder de Ciutadans, també hi participa el president del PPC, Xavier García Albiol, que ha declarat que, "a diferència del que passa l’11 de setembre, que és una celebració excloent, aquesta és una festa per a tots els catalans" i ha lamentat la reprovació al Rei.

Notícies relacionades

L’exministra Dolors Montserrat ha afirmat que "el PP és l’únic partit que defensa tots els catalans".

També hi han assistit Carlos Carrizosa (Cs), Alberto Fernández Díaz (PP) i Javier Ortega (Vox), a més de José Rosiñol i Miriam Tey (SCC).