DOTZE D'OCTUBRE

El 12-O passa desapercebut en alguns ajuntaments catalans

Algunes botigues i empreses obren també aquest divendres, inclòs el mercat de Girona

fcasals45436341 hispanidad bertran181012123328

fcasals45436341 hispanidad bertran181012123328
fcasals45436039 people waving spanish flags march during spain s national da181012131246
fcasals45435160 madrid 12 10 2018  pol tica   acto solemne de homenaje a la 181012113645

/

5
Es llegeix en minuts
ACN

El 12 d’Octubre ha passat desapercebut en alguns ajuntaments catalans, que han obert les portes i han funcionat com si fos un dia feiner. D’altres han optat per una via intermèdia i no estan oberts, però els regidors independentistes sí que hi han anat a treballar.

Un dels que l’any passat sí que va obrir, el de Badalona, aquest any no ho ha fet, després del canvi a l’alcaldia, ara en mans del PSC. Pel que fa al Govern, el president Quim Torra i la majoria de consellers tenen reunions de treball i mantenen la seva agenda.

D’altra banda, algunes botigues també han obert, ja sigui per criteris comercials o perquè "no tenen res a celebrar", un dels lemes dels independentistes. Més de la meitat de les parades del mercat de Girona han funcionat amb normalitat.

Menys ajuntaments oberts 

A les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han obert portes menys ajuntaments que l’any passat. Els Guiamets, al Priorat, un petit municipi governat per la CUP, l’edifici consistorial es manté obert. L’alcalde i dues regidores de l’equip de govern –que no cobren pel càrrec– han aprofitat per despatxar qüestions pendents i atendre els veïns que s’hi acostessin.

En aquest cas, la secretària ha escollit fer festa per motius familiars, mentre que l’agutzil ha fet la recollida de les escombraries amb normalitat. L’alcalde, Miquel Perelló, ha remarcat que, segons la seva opinió, el 12 d’octubre "no s’ha de celebrar res perquè és la commemoració d’un genocidi i és la festa d’un estat retrògrad i antidemocràtic com l’espanyol".

També al Priorat, el govern de la CUP de la Vilella Alta manté l’activitat i els serveis diaris de l’ajuntament funcionen amb normalitat. A la ciutat de Tarragona, els regidors de la CUP han anat a treballar al despatx, mentre que a Reus, l’ajuntament està tancat. Aquest any, els regidors del grup municipal de la CUP a la capital del Baix Camp han decidit no anar-hi perquè han optat per participar en diferents mobilitzacions dirigides a "convertir un dia festiu en una jornada de lluita".

A l’Ajuntament de Valls, diversos regidors han anat a treballar a la casa de la vila, mentre que el de Torredembarra no ha obert portes, com sí que ho va fer el 2018. A Móra d’Ebre l’alcalde, Joan Piñol (CDC), i diversos regidors de l’equip de govern han obert l’ajuntament durant el matí, mentre que els treballadors municipals han decidit fer festa.

Els polítics s’han dedicat a "quadrar" el pressupost municipal de l’any vinent "amb més lleugeresa" que un dia feiner i també s’han mostrat disposats a atendre qualsevol veí. Piñol ha remarcat que, en el context polític actual, no se sentien "especialment atrets a fer cap celebració" en aquesta jornada.

A Gandesa, l’alcalde, Carles Luz (PDECat), també ha anat a treballar, com també ho han fet regidors d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla de Mar o Deltebre.

A Verges (Baix Empordà) l’ajuntament ha obert portes amb relativa normalitat. L’equip de govern s’ha reunit per "ajudar en les tasques administratives" i fer gestions municipals. També ho han fet quatre treballadors, tres d’administració i un de neteja. L’alcalde, Ignasi Sabater, ha explicat que ja fa tres anys que, arran d’un acord de ple, van decidir obrir i que ofereixen als treballadors la possibilitat de fer festa qualsevol altre dia de l’any. "Avui no celebrem res, no celebrem genocidis i encara menys el dia de la raça", ha dit.

Al llarg del matí, diversos veïns s’hi han acostat a fer gestions, sobretot vinculades al servei de recollida porta a porta que està implementant l’ajuntament. Una veïna, Concepció Nadal, ha assegurat que per a ella "és un dia totalment normal". "Potser, fins i tot, amb més sentiment de treball que d’altres, perquè hi ha una cosa dins que et revela contra aquest dia, en què els catalans no tenim res a celebrar", ha insistit.

Una altra veïna, Mariam Serrano, diu que ella com a autònoma sempre ha treballat aquest dia i que creu que tothom hauria de fer el mateix. "Jo sempre he fet festa el dia de Sant Jordi i Montserrat, però el 12 d’octubre sempre he intentat fer alguna carta o factura perquè es veiés que treballava", afegeix. Al municipi no només ha obert l’Ajuntament, sinó que també ho han fet la majoria d’establiments.

Mercat de Girona

El de Verges no és l’únic consistori que ha funcionat aquest 12 d’octubre. També ho han fet d’altres, com el de Sant Julià de Ramis (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Celrà (Gironès). A Girona, una vintena de parades del Mercat del Lleó també han decidit obrir portes aquest matí. Una de les paradistes, Consuelo Puigalràs, ha explicat que l’any passat ja volien obrir i que finalment aquest any es va plantejar i més de la meitat va dir que sí. 

A iniciativa dels mateixos funcionaris de la casa, l’Ajuntament de les Borges Blanques ha obert aquest 12 d’octubre com un dia feiner qualsevol. Ho fan després d’haver canviat el dia festiu amb l’1 d’octubre passat. "No és una festa nostra", ha dit l’alcalde, Enric Mir, sobre la celebració de la Hispanitat. Segons ha explicat, aquest divendres és un "dia de normalitat" pel que fa als funcionaris del consistori, i els polítics recolzen i reconeixen el "mèrit de la iniciativa", perquè “el personal se sent més a gust actuant d’aquesta manera”.

Notícies relacionades

Aquest és el primer any que l’Ajuntament de les Borges Blanques porta a cap una iniciativa així coincidint amb el 12-O, malgrat que l’any passat algun treballador va decidir anar a treballar pel seu compte a títol personal. A més, des de l’ajuntament es recolza aquells comerços i empreses de la capital de les Garrigues que han decidit obrir aquesta jornada. De la quinzena de treballadors que hi ha a l’Ajuntament, un 70% aproximadament ha treballat, ja que alguns s’han agafat el dia per assumptes personals.

Canvi de festa el 12-O per l’1-O

Una treballadora de l’ajuntament, Carme Sànchez, ha explicat que per ella el 12 d’octubre és un dia que no li representa res. “És un dia com qualsevol altre i ja fa un parell d’any que pel meu compte vaig decidir que treballava”, ha afirmat. En aquest sentit, afegeix que aquest any li han donat l’opció de canviar la festa del 12-O per la de l’1 d’octubre, i que no va dubtar gens a triar, ja que l’1 d’octubre sí que “representa alguna cosa”. A Manresa, els treballadors de l’empresa de fibra òptica Fibracat van decidir en un referèndum fer festa l’1 d’octubre a canvi de treballar el 12 d’octubre.