A L'AMETLLA DE MAR

El fiscal reprova la denúncia a Arcadi Espada per pintar de vermell un llaç groc a l'Ametlla de Mar i l'arxiva

El ministeri públic rebutja les sancions per "deslluïment de béns" al no tractar-se d'un bé de propietat municipal

zentauroepp9092943 manifestacion conjunta entre pp y ciutadans para reclamar un181011132249

zentauroepp9092943 manifestacion conjunta entre pp y ciutadans para reclamar un181011132249 / ARNAU BACH

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia Superior de Catalunya ha reprovat que la policia local de l’Ametlla de Mar (Tarragona) denunciés el periodista Arcadi Espada i set persones més per pintar de vermell un llaç groc en una rotonda del municipi el 24 d’agost per deslluïment de béns, quan no es tractava d’unbé municipal, però arxiva la investigació al considerar que els agents no van cometre cap delicte.

En un acord firmat pel tinent fiscal, Pedro Ariche, es conclou que l’actuació dels policies "va consistir en la confecció d’uns butlletins de denúncia amb relació a determinades conductes que, equivocadament, es van considerar mereixedores de sanció administrativa", però no va ser delictiva.

El tinent fiscal considera ajustada a dret l’actuació delsMossos d’Esquadra aquella nit, al requerir a la policia local perquè els implicats havien parat dos cotxes al costat de la rotonda, per infracció de trànsit, si bé considera "un mica excessiva la presència" de sis agents.

Deure d’objectivitat i imparcialitat

Sobre la posterior actuació de la policia local, que els va denunciar per deslluïment de béns, quan el llaç pintat no era propietat municipal ni havia sigut autoritzat pel consistori, i no se sabia qui l’havia col·locat a la rotonda, el fiscal diu que va actuar "amb una preocupant desatenció al seu deure d’objectivitat i imparcialitat".

Reclama que aquesta actuació hauria de ser "desterrada com a pràctica habitual en el futur", ja que segons ell és contrària a la necessària neutralitat que han de mantenir les autoritats i els poders públics.

En el seu escrit, el fiscal també arxiva una altra denúncia presentada per un delicte d’odi per un tuit de l’alcalde de l’Ametlla, Jordi Gaseni, que es referia als identificats com a "bestioles" agafades embrutant mobiliari urbà, perquè les manifestacions estan emparades en el dret de la llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

No obstant, el fiscal encara manté obertes les diligències d’investigació per les identificacions dels Mossos de persones que retiraven llaços el 17 d’agost a Móra la Nova, Tivissa, Vandellòs (Tarragona).

Les diligències de la Fiscalia es van obrir després que el president de l’associació Impuls Ciutadà i membre de SCC, José Domingo, remetés un escrit informant que s’havien identificat 14 persones en aquests municipis, i posteriorment es van ampliar amb els fets de l’Ametlla del 24 d’agost.