NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Sánchez i Iglesias firmen un acord per als Pressupostos del 2019

Les dues parts van tancar ahir a la nit les línies generals del pla que el Govern enviarà a Brussel·les

Iglesias assegura que l'acord és l'"inici d'una etapa" i Echenique no descarta consultar-ho a les bases

jk9quey3bppzo7ab1iquy1100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Miguel Ángel Rodríguez

La pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros i un augment de pressupost per al pla estatal de vivenda, amb més protecció als llogaters i la possibilitat que els ajuntaments regulin els preus del lloguer, són alguns dels punts del pacte pressupostari que han firmat aquest dijous el president del Govern,Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem,Pablo Iglesias.

En un missatge publicat en el seu perfil de Twitter, Sánchez ha assegurat que el pacte és una resposta a l’"objectiu compartit" de "situar les persones en el centre de la política. "Treballarem perquè altres partits se sumin a aquest acord, que ampliarà drets i millorarà la vida de la gent", ha afegit el president.

El líder de Podem, després de la seva reunió amb Sánchez, ha assegurat que l’acord que han assolit "no és el final sinó que és l’inici d’una etapa". En aquesta línia, ha assenyalat, en una entrevista a la Sexta, que tot i que s’ha aconseguit "avançar en moltes coses", "per desgràcia" no han pogut arribar a un acord complet.

Després de la reunió tardana que va mantenir aquest dimecres a la nit amb Sánchez, i la trobada a primera hora del matí per acabar d’acordar els últims serrells dels nous Pressupostos, Iglesias ha posat èmfasi en el fet que els Comptes públics acordats tindran un "superàvit" i que Brussel·les donarà la seva aprovació.

En el mateix sentit s’ha expressat el secretari d’Organització de la formació morada, Pablo Echenique, que ha assegurat que es recaptaran 7.000 milions i es produirà una inversió de 4.000 milions. Tot i així, Echenique no ha volgut ser rotund en les seves afirmacions i ha aclarit que les xifres que manegen són "estimacions" que poden diferir amb les dades ofertes per l’Executiu. A més, quan li han preguntat per una possible consulta a les bases sobre l’acord pressupostari, Echenique ha respost que encara no té una "decisió presa" i que és una cosa que haurà de debatre l’executiva. 

La valoració del líder de la formació morada arriba després que es reunissin aquest matí per segellar l’acord dels Pressupostos en què els seus respectius equips han treballat fins a la matinada. A última hora de la tarda de dimecres, en una trobada al palau presidencial, tots dos van avançar en un pacte sobre els comptes públics i només van deixar alguns serrells, detalls tècnics, perquè les seves delegacions els acabessin d’adequar en les últimes hores.

Aquest dijous ha transcendit el pacte per elevar el salari mínim fins als 900 euros. Un acord salomònic, ja que mentre la formació morada exigia que arribés fins als 1.000 euros, el Govern era partidari de deixar-lo en 850 euros, informa Efe.

Els Pressupostos Generals de l’Estat també inclouran una regulació de la publicitat del joc d’atzar i les apostes en línia, d’àmbit estatal, similar a la dels productes del tabac.

Pla per a Brussel·les

L’escenificació de l’acord ha tingut lloc abans de la celebració del Consell de Ministres, a dos quarts de deu del matí. Tot i que no és obligat que el Govern aprovi el pla pressupostari abans de portar els comptes a Brussel·les, dilluns vinent, sí que és previsible que l’Executiu analitzi en la seva reunió l’acord aconseguit.

Notícies relacionades

A última hora de dimecres, fonts de la negociació de Podem i de l’Executiu van admetre avenços en algunes de les exigències bàsiques plantejades per Iglesias, com mesures per punxar la bombolla de preus del lloguer. 

L’entesa arriba després del toc d’atenció llançat pel cap podemista dimarts passat, quan va instar Sánchez a "cedir" per no posar en joc els Pressupostos. L’Executiu va continuar mostrant-se optimista malgrat les paraules d’Iglesias, que va arribar a advertir en la reunió del seu grup parlamentari, dimecres a la tarda, que estava disposat a no recolzar els comptes públics i assumir un avanç electoral si el president del Govern no assumia algunes de les condicions imposades. Poques hores després, els dos líders van tancar el principi de preacord, cosa que porta sectors podemistas a interpretar que l’opció de ruptura no va estar mai sobre la taula i que el seu líder només havia llançat un envit a Sánchez utilitzant el seu propi grup com a altaveu del risc de fracàs.