LA LEGISLATURA CATALANA

L'oposició descarta la moció de censura a Torra

Cs i el PSC creuen que la proposta de Casado només serviria per unir de nou l'independentisme

jcarbo45402994 torra parlament181009190729

jcarbo45402994 torra parlament181009190729 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Júlia Regué / Pilar Santos

En vista de la fractura de l’independentisme al ParlamentPablo Casado ha deixat anar la idea que Inés Arrimadas plantegi una moció de censura a Quim Torra. "Tenim una oportunitat històrica i no podem deixar-la passar. És moment de presentar una moció de censura al senyor Torra", ha sentenciat el líder del PP aquest dimecres. Una proposta que la resta de partits de l’oposició no comparteixen. Començant per l’encomanat de la iniciativa, Ciutadans, que s’han desmarcat ràpidament d’aquesta opció.

El número dos dels taronges, José Manuel Villegas, ha remarcat que "ara mateix no quadren els números", perquè es necessiten 68 escons per a la majoria absoluta i amb els 4 del PP només arriben a 40. Fins i tot sumant-hi el PSC (17) i Catalunya En Comú-Podem (8), quedarien en 65, empatats amb els que sumen Junts per Catalunya, ERC i la CUP després dels cinc escons perduts pels sobiranistes per la seva negativa a "designar un substitut". "Si en algun moment veiem l’oportunitat de treure els separatistes de les institucions ningú dubta que l’aprofitarem", ha sentenciat Villegas. "La moció, ara, alinearia temporalment el separatisme en la seva oposició a la moció i serviria perquè dissimulessin la seva crisi", ha avisat.

Fonts del partit taronja a Catalunya analitzen "estupefactes" la proposta del PP, sabent que són l’últim grup del Parlament. Desdenyen qualsevol tipus de moció de censura perquè, més enllà de no sumar, tampoc hi hauria un candidat de consens al bloc constitucionalista per rellevar Torra. Constitucionalista perquè asseguren que els comuns s’han tornat soci preferent i no aplanarien el camí de Cs, el PSC i el PP. "Ni ens ho plantegem", censuren les mateixes veus, "és irreal". Molt poc ha durat l’oferta. 

Meritxell Batet havia retret a Arrimadas, com a cap de l’oposició: "No s’ha plantejat configurar una majoria diferent o una moció de censura que pogués prosperar".  Però, després de la proposta feta per Casado, fonts del PSC consideren que aquesta moció "només serviria per unir l’independentisme en un moment en què està profundament dividit". Des de les files socialistes assenyalen que ara no és moment de "buscar dreceres" i cal esperar.

Els comuns, els nous àrbitres del Parlament

Notícies relacionades

Els comuns, per la seva banda, ni es plantegen alinear-se en la jugada de desgast que planteja Casado ni que els seus vots puguin fer presidenta mai Arrimadas. El joc de les cadires de Junts per Catalunya i ERC ha convertit els comuns en els nous àrbitres del Parlament. De sobte, els vuit diputats de Catalunya En Comú Podem passen a tenir un pes fonamental, com ja es va veure aquest dimarts, quan van fer perdre als independentistes cinc votacions. Amb un empat a 65 entre independentistes i no independentistes, el braç parlamentari del partit d’Ada Colau pot decantar la balança en cada votació. Una força que esperen que serveixin per poder fer acords de país amb el Govern. "Si ara tenim més incidència ens n’alegrem per la ciutadania de Catalunya, perquè pot ser molt interessant per al país. Si ara hi pot haver més grans pactes de país, grans diàlegs, benvingut sigui", reflexiona Marta Ribas, portaveu adjunta dels comuns. 

De tota manera, el candidat a la successió de Xavier García Albiol al capdavant del PPC, Alejandro Fernández, ha insistit en la proposta des del faristol del Parlament. "És l’hora de presentar una moció de censura. Hem tingut discrepàncies, però quan es tracta de defensar la llibertat anem al mateix vaixell", ha assegurat. No ha obviat que la seva aportació, amb només quatre escons, és irrisòria, tot i que ell l’ha definit com a "modesta", però ha demanat que s’"invoqui" l’esperit del 6 i 7 de setembre del 2017, perquè les seves idees són "millors i més fortes". S’ha dirigit als comuns i als socialistes, als quals no veu gaire "predisposats", i els ha alertat que "la dignitat està en joc". "Ha arribat l’hora d’acabar amb aquesta agonia. Si tinguéssim 36 escons la presentaríem ara mateix", ha rematat.