ÚLTIMS DIES DE NEGOCIACIÓ

Sánchez i Iglesias mantenen la tensió pressupostària en la seva recta final

Lastra suggereix que l'acord final es coneixerà en les «pròximes hores» però Belarra es queixa que les negociacions estan en «punt mort»

44993733 60

44993733 60 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Brussel·les espera les línies mestres delsPressupostos  Generals abans del 15 d’octubre i el Govern esgota els últims dies per tancar-les amb el seu soci principal, Podem, i sense parlar-ho ni amb ERC ni amb PDECat, tal com s’han queixat els grups parlamentaris catalans. La posició de socialistes i morats aquest matí en el Congrés no podria ser més contradictòria. A les 13.20 la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, s’ha mostrat “optimista” i ha suggerit que en les “pròximes hores” es podran conèixer al detall aquests Comptes mentre que, només 15 minuts més tard, Ione Belarra (Podem) ha lamentat que aquestes converses estiguin en “punt mort”. “No hem avançat res ni en polítiques de vivenda, ni en dependència, ni en la derogació de la llei mordassa ni en la pujada del salari mínim interprofessional...”, ha denunciat la diputada de la formació liderada per Pablo Iglesias.

Segons fonts de Podem, els socialistes han tingut molt bones paraules en les reunions, però quan han hagut de traslladar aquestes idees al paper és quan no han plasmat les iniciatives tal com els demanen els seus aliats. Posen un exemple: no es pot presentar un pla estatal de vivenda, denuncien, sense finançament. Belarra ha afirmat que l’Executiu de Pedro Sánchez ha de “moure’s moltíssim” i ha assegurat que estan disposats a complir la seva amenaça i no afegir-se al pacte pressupostari. Ja sap el president, ha continuat, que ells no acceptaran “mesures cosmètiques”. 

El Govern té previst aprovar les línies mestres dels Comptes en el Consell de Ministres que celebraràdijous que ve.

ERC, a voltes amb la fiscalia

Notícies relacionades

Respecte a les queixes d’ERC i PDECat de no haver contactat encara per negociar els Pressupostos, la portaveu socialista ha demanat paciència perquè l’“important” és tancar primer el “gruix” de l’acord amb Podem i després “parlar amb tots”.

En declaracions en el Congrés, el portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha tornat a posar a sobre la taula la seva exigència al Govern per començar a parlar de Pressupostos: que l’Executiu insti “públicament” la Fiscalia a retirar les acusacions que ha vingut mantenint contra els processats pel referèndum il·legal de fa un any.