SESSIÓ DE CONTROL EN EL SENAT

Calvo, al PP: «No és assumible el que vostès van fer l'1-O»

La vicepresidenta del Govern critica les càrregues policials durant el referèndum de fa un any

Acusa JxCat d'«utilitzar» el Parlament contra «els interessos de Catalunya» pels diputats suspesos

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En tot just 15 minuts, el Govern ha sigut acusat aquest dimarts en el Senat de liderar una “guerra bruta contra Catalunya” id’entregar-se a l’independentisme. En la sessió de control, la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha reaccionat atacant tant el PDECat com al PP, autors d’aquestes dues crítiques. Als primers, Calvo els ha retret que “utilitzin la Cambra de Catalunya contra els interessos de Catalunya”, després de la tensió entre JxCat i ERC per la situació dels diputats suspesos al trobar-se a la presó. La número dos del Govern ha sigut encara més dura contra els conservadors, desmarcant-se clarament de les mesures preses durant el referèndum independentista de l’1 d’octubre de l’any passat, una jornada protagonitzada per les càrregues policials contra els qui van acudir a votar.  

“El que no és assumible és el que vostès van fer l’1 d’octubre de l’any passat”, li ha dit Calvo al portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó. Per al dirigent popular, Sánchez, amb la seva “política d’apaivagament”, és el responsable del “caos” i la “violència” que suposadament pateix la comunitat autònoma. Cosidó ha arribat a comparar el president del Govern amb un dels emperadors romans més odiats. “Em recorda Neró tocant la lira mentre contemplava l’incendi de Roma que ell mateix havia creat”, ha explicat.  

“L’1 d’octubre es va produir una reguera de referèndums que vostès van consentir, amb unes escenes que vostès van consentir. És lamentable que no tinguin cap altra cosa a fer en aquesta crisi constitucional que aclamar contínuament Catalunya. Quan no es traspassa l’ordre constitucional, toca la política. Vostès no ho van saber fer. Vostès s’estan quedant sense espai polític en aquest país, patèticament”, li ha contestat Calvo.

Contra la “repressió”

Notícies relacionades

Minuts abans, la vicepresidenta s’havia hagut d’enfrontar a la crítica contrària: una presumpta “repressió” de Catalunya, segons el portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries, que encara així ha mostrat la seva disposició al “diàleg”.

Calvo ha recordat aquí l’ultimàtum del president, Quim Torra, perquè permeti en el termini d’un mes un referèndum d’autodeterminació, així com les seves paraules incitant a “collar” els Comitès de Defensa de la República (CDR).  “Al diàleg no ajuden els ultimàtums, ni utilitzar la Cambra de Catalunya contra els interessos de Catalunya, ni animar la gent a situacions que posen gairebé al límit els cossos de seguretat de l’estat”, ha assenyalat la vicepresidenta.